Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σε «κόκκινο» συναγερμό οι υγειονομικές δομές της χώρας! Στους 39 οι νεκροί από τον Η1Ν1

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε «κόκκινο» συναγερμό οι υγειονομικές δομές της χώρας! Στους 39 οι νεκροί από τον Η1Ν1

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί όλες οι υγειονομικές δομές της χώρας, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο που «θερίζει» ο επιθετικός ιός της γρίπης τύπου Α Η1Ν1, ο οποίος ήδη έχει προκαλέσει τον θάνατο 39 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν δυο παιδιά, ένα βρέφος κάτω των 12 μηνών και ένα πέντε χρόνων.

Στη μακάβρια λίστα του ιού προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα 21 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από 18 σε 39, οκτώ εκ των οποίων ήταν εκτός εντατικής.

165 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ

Παράλληλα, 165 ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων όλης της χώρας, ανάμεσά τους και εννέα παιδιά. Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, οι 165 ασθενείς στις ΜΕΘ είναι 90 άνδρες και 75 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 ως 90 έτη, μέση ηλικία 58,7 έτη και διάμεση 62 έτη. Από αυτούς, μόνο οι 24 ήταν εμβολιασμένοι (15%). Σημειώνεται ότι τα 124 από τα 165 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. (75,2%) ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς η νόσος θα μας απασχολεί ως και το τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου που θα αρχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία και προτρέπουν όσους είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (χρόνιοι πάσχοντες) να εμβολιαστούν.

Να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια

Σε συνέντευξη τύπου, όπου παρουσιάστηκαν από τους επιστήμονες του κέντρου τα στοιχεία της νέας εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου Έλεγχου Πρόληψης Νοσημάτων, ο πρόεδρός του Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, το πρώτο 48ωρο, όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά με πολύ υψηλό πυρετό, δύσπνοια και πόνο στα κοκάλα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση αντιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας των λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε χθες ότι η γρίπη «θερίζει» όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι συνολικά στην Ε.Ε. καταγράφονται 30.000 ως και 40.000 θάνατοι ετησίως. Το 2017- 2018 πεθάναν στην Ελλάδα 42 άτομα από γρίπη, ενώ φέτος ως και χθες οι νεκροί ήταν 39.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ