Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σε 30 χρόνια το… τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε 30 χρόνια το… τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού!

Αυτό υποστηρίζει, σε γενικές γραμμές, ένα νέο επιστημονικό έγγραφο, εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το 2050 να έρθει το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως τον γνωρίζουμε.

Την προειδοποίηση κάνουν ο Ντέιβιντ Σπρατ, διευθυντής του τμήματος ερευνών του Breakthrough National Centre for Climate Restoration της Μελβούρνης, και ο Ίαν Ντάνλοπ του Australian Greenhouse Office Experts Group on Emissions Trading.

Στην έρευνα που δημοσίευσαν, με τίτλο «Existential Climate-related security risk: A scenario approach», υπολόγισαν τους κινδύνους για την ανθρωπότητα, που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή.

Τρία τα πιθανότερα σενάρια

Στη συνέχεια, προέβλεψαν τρία σενάρια για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στον πλανήτη μας, αν συνεχιστεί η αύξηση της θερμοκρασίας. Τα σενάρια αφορούν την περίοδο 2020-2030 το πρώτο, την περίοδο 2030-2050 το δεύτερο, ενώ το τελευταίο σενάριο αναφέρεται συγκεκριμένα στο έτος 2050.

Οι δυο τους εκτιμούν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τα σενάρια των δυο πρώτων περιόδων να οδηγήσουν στην απόλυτη καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού το 2050.

Σύμφωνα, πάντα, με την έρευνα, μέχρι το 2030 οι πολιτικοί του πλανήτη δεν θα έχουν προλάβει να δράσουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ως αποτέλεσμα, το σενάριο για το 2050 προβλέπει ότι περισσότερο από το μισό του ανθρώπινου πληθυσμού θα έρθει αντιμέτωπο με συνθήκες εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας, οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποβούν μοιραίες.

Εκτιμούν, δε, ότι μεγάλες περιοχές της νότιας Μεσογείου, της νότιας Αφρικής, της δυτικής Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αυστραλίας και των νοτιοδυτικών ΗΠΑ θα μετατραπούν σε ερήμους. Παράλληλα, άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, η νότια Ασία και η Κίνα θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Επιπλέον, θα καταρρεύσουν τα οικοσυστήματα των δασών του Αμαζονίου, των κοραλλιογενών υφάλων και της Αρκτικής.

Απόλυτο κοινωνικό χάος

Όλα αυτά, πάντα σύμφωνα με τα πιθανά σενάρια καταστροφής, θα προκαλέσουν το απόλυτο κοινωνικό χάος. «Ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ εθνών για τους φυσικούς πόρους, όπως για παράδειγμα στον Νείλο και τους παραποτάμους του, είναι πιθανές και ο πυρηνικός πόλεμος είναι επίσης πιθανός», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έρευνα.

«Ακόμη και με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Δυστυχώς, το μέγεθος της καταστροφής ξεπερνάει την ικανότητά μας να το αποτυπώσουμε σε κάποιο μοντέλο και υπάρχει υψηλή πιθανότητα να έρθει το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού», συμπεραίνει η εξαιρετικά δυσοίωνη αυτή έρευνα.

Πηγή: Daily Mail

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ