Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Στη φυλακή ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος ρευματοκλοπής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη φυλακή ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος ρευματοκλοπής

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος ρευμετοκλοπής.

Οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι στους οποίους αποδίδονται κατά περίπτωση τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, της απάτης και της  πλαστογραφίας αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

3 αστυνομικοί και 1 πυροσβέστης της ΕΜΑΚ στο κύκλωμα

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν αρνήθηκαν τις πράξεις τους ισχυριζόμενοι ότι ό,τι έκαναν ήταν λόγω οικονομικής ένδειας.

Να σημειωθεί πως μεταξύ όσων φέρονται ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της ρευματοκλοπής ως πελάτες της εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας πυροσβέστης της ΕΜΑΚ και τρεις αστυνομικοί, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συμπληρωματική κλήση ενώπιον της ανακρίτριας λόγω πληθώρας στοιχείων από τη ΔΕΗ. Όπως δήλωσε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Αλέξανδρος Αλεξιάδης στο dikastiko.gr μετά την ολοκλήρωση των απολογιών: «Τόσο η Εισαγγελική Λειτουργός, όσο και η κα. Ανακρίτρια απέδωσαν Δικαιοσύνη ίση της αξιόποινης πράξης, αποδεικνύοντας ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης λειτουργεί και συγχωρεί».

Πάνω από 600 οι πελάτες του κυκλώματος

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, οι «πελάτες» του κυκλώματος ρευματοκλοπής που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής αγγίζουν τους 600. Βάση του κατηγορητηρίου η σπείρα που εντοπίστηκε στα μέσα του 2018 κι έκτοτε παρακολουθείτο, μέχρι και τη σύλληψη των μελών της στις αρχές της εβδομάδας επέφερε ζημία στη ΔΕΗ που με τα έως τώρα δεδομένα αγγίζει τα 1,7 εκ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να ανέβει εφόσον υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον αριθμό των «πελατών» ο οποίος αναμένεται να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια  όταν οι εταιρείες τηλεφωνίας δώσουν τα στοιχεία όλων όσων επικοινωνούσαν με τα μέλη της σπείρας.

Ο «εγκέφαλος»

Ο φερόμενος ως διευθύνων της εγκληματικής οργάνωσης που οδηγήθηκε στη φυλακή μετά την απολογία του, εμφανιζόταν ως άνεργος με γνώσεις όμως ηλεκτρολόγου ο οποίος «πείραζε» τα ρολόγια. Από τους υπόλοιπους, κάποιοι είχαν αναλάβει να βρίσκουν τους «πελάτες» και κάποιοι λιγότεροι αφού είχαν μάθει στην πορεία τη «δουλειά» συνέδραμαν τον αρχηγό στο «πείραγμα». Η «ταρίφα», φέρεται να ήταν 50 με 100 ευρώ στους μικρούς πελάτες ενώ στους μεγάλους, κυρίως δηλαδή τα καταστήματα, ήταν το 10% της μείωσης.

Οι «κωδικοί» και το ξέπλυμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των μελών του κυκλώματος, στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί. Έτσι το «πάμε για ποτό» σήμαινε ραντεβού για να γίνει η δουλειά και το «πόσα κιλά να φέρω» σήμαινε πόσες κιλοβατώρες ήθελε ο πελάτης να «σβήσει».

Όσον αφορά στα παράνομα έσοδα της οργάνωσης, αυτά ξεπλένονταν μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ και μάλιστα ο ιδιοκτήτης του «συνεργαζόμενου» πρακτορείου ήταν επίσης «πελάτης» του κυκλώματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ