Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. το Facebook λόγω Ευροεκλογών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. το Facebook λόγω Ευροεκλογών

Υπό στενή παρακολούθηση έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το Facebook, μετά από το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica. Και αυτό διότι ενόψει των εκλογών η προστασία των δεδομένων και η ασφάλεια των προσωπικών λογαριασμών και των πληροφοριών των χρηστών γίνονται ακόμη πιο απαραίτητες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα ζητά τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την αποτροπή “χειραγώγησης των εκλογών” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τον πλήρη έλεγχο του Facebook από τα όργανα της Ε.Ε., την επικαιροποίηση των εκλογικών νόμων, ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, καθώς και από τα κράτη – μέλη να διερευνήσουν ισχυρισμούς περί κατάχρησης του πολιτικού διαδικτυακού χώρου από ξένες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καλούν το Facebook να επιτρέψει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να διεξάγουν πλήρη έλεγχο για την αξιολόγηση της προστασίας των δεδομένων και της ασφάλειας των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών μετά από το σκάνδαλο με τη διαρροή των δεδομένων 87 εκατ. χρηστών. Οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι το Facebook όχι μόνο παραβίασε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών, “αλλά παραβιάζει και το δίκαιο της Ε.Ε.”, ενώ συστήνουν στην ιστοσελίδα να κάνει αλλαγές στην πλατφόρμα της, προκειμένου να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων.

Χειραγώγηση των εκλογών Για να αποφευχθεί η χειραγώγηση των εκλογών δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ευρωβουλευτές προτείνουν:

  • Την εφαρμογή συμβατικών “off-line” εκλογικών εγγυήσεων στο Διαδίκτυο, όπως οι κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια και τα όρια των δαπανών, ο σεβασμός των περιόδων σιωπής και η ίση μεταχείριση των υποψηφίων.
  • Να καταστεί εύκολα αναγνωρίσιμη η πληρωμένη διαδικτυακή πολιτική διαφήμιση και ο φορέας πίσω από αυτήν.
  • Απαγόρευση της χρήσης του προφίλ στο Facebook για εκλογικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της διαδικτυακής συμπεριφοράς, που μπορεί να αποκαλύψει πολιτικές προτιμήσεις.
  • Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να προσδιορίζουν το περιεχόμενο που δημοσιεύουν, να επιταχύνουν τη διαδικασία αφαίρεσης ψευδών λογαριασμών και να συνεργάζονται με ανεξάρτητους ελεγκτές και ακαδημαϊκούς για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

“Πρέπει τώρα να αναληφθεί δράση” “Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα. Το παρόν ψήφισμα καθορίζει τα μέτρα που απαιτούνται, μεταξύ των οποίων ένας ανεξάρτητος έλεγχος του Facebook, η ενημέρωση των κανόνων ανταγωνισμού και πρόσθετα μέτρα για την προστασία των εκλογών. Πρέπει τώρα να αναληφθεί δράση όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αλλά και για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημοκρατικά μας συστήματα”, τόνισε σχετικά ο Claude Moraes (Βρετανός ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ