Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Συμμετοχή του Διευθυντή της Φυλακής Πάτρας σε Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Γαλλία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συμμετοχή του Διευθυντή της Φυλακής Πάτρας σε Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Γαλλία

Η εξατομικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού των σωφρονιστικών καταστημάτων και η ασφάλεια των φυλακών αποτελούν τα δύο σημεία-κλειδιά για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της βίας στις φυλακές.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη από τη διάσκεψη που οργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Τουλούζ της Γαλλίας (16-17/10/2018) με θέμα «Η σημασία της  εκπαίδευσης των στελεχών των φυλακών ως προς την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της βίας στις φυλακές».

Στη διάσκεψη παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο προϊστάμενος διεύθυνσης του καταστήματος κράτησης Πάτρας, κ. Χαρίλαος Ζαννίδης.

Κατά την πρώτη ημέρα συζητήθηκαν τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την ριζοσπαστικοποίηση, τον βίαιο εξτρεμισμό και την εφαρμογή τους στα Ευρωπαϊκά σωφρονιστικά συστήματα.

Στελέχη της CPT ( σς European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment) στη συνέχεια ανέπτυξαν τις απόψεις της Επιτροπής για το χειρισμό των κρατουμένων υψηλού κινδύνου, στηριζόμενοι στις βασικές αρχές και θεωρήσεις του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις θεμελιώδης ελευθερίες και στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της επιλογής του κατάλληλου προσωπικού των φυλακών, η δημιουργία διεπιστημονικών ομάδων δράσης αλλά και η ανταλλαγή καλών πρακτικών κατάρτισης μεταξύ των χωρών.

Η δεύτερη ημέρα της διάσκεψης ξεκίνησε με αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων εκπαίδευσης της εθνικής σχολής σωφρονιστικών υπαλλήλων της Γαλλίας, ενώ ακολούθησε παρόμοια παρουσίαση των προγραμμάτων εκπαίδευσης των στελεχών των καταστημάτων κράτησης της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας

Η ανάγκη για εξατομικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης, στη βάση των συγκεκριμένων αναγκών των υπηρεσιών τους, με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων, και η ασφάλεια των φυλακών, εξήχθησαν ως βασικά συμπεράσματα της διάσκεψης και θα συμβάλουν σημαντικά στις μελλοντικές εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την εκπαίδευση του προσωπικού των φυλακών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ