Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Συνάντηση της Φ. Κούβελα με τον Ευ. Νικολαΐδη για… Κ.ΑΛ.Ο σκοπό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνάντηση της Φ. Κούβελα με τον Ευ. Νικολαΐδη για… Κ.ΑΛ.Ο σκοπό

Σε συνέχεια της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα πραγματοποίησε συνάντηση με τον νέο Ειδικό Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ευάγγελο Νικολαΐδη, με στόχο την ενίσχυση της προώθησης των έμφυλων ζητημάτων και της ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και στον τομέα της Κ.ΑΛ.Ο.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο έργο της ΓΓΙΦ και κατέθεσε μία δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων, που στοχεύουν στην  ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση των  γυναικών και των νέων κοριτσιών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία και η αφανής εργασία των γυναικών, αλλά και να αναπτυχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένες από τις προτάσεις της ΓΓΙΦ, αφορούν:

  • Την επιμόρφωση των στελεχών των δομών του δικτύου της ΓΓΙΦ που ασκούν εργασιακή συμβουλευτική. Η εκπαίδευση θα αφορά την θεωρητική προσέγγιση της έννοιας της Κ.ΑΛ.Ο, αλλά και σε τεχνικά ζητήματα, όπως το είδος της πληροφόρησης και της στήριξης που μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενες γυναίκες. Ειδικότερα, τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, τη σύνταξη φακέλου, την επιλογή οικονομικής δραστηριότητας, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τα επιλέξιμα κόστη, τα πλεονεκτήματα, τις υποχρεώσεις, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τη διεθνή εμπειρία κλπ., ενώ χρήσιμη θεωρείται και η έκδοση Οδηγού για τα στελέχη των δομών που θα περιλαμβάνει το υλικό των επιμορφώσεων.
  • Την εκπαίδευση – ενημέρωση των υπαλλήλων των Δήμων,  των Περιφερειών και του ΟΑΕΔ, για θέματα που αφορούν την δημιουργία επιχείρησης στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας, ώστε να πληροφορούν σωστά και να παραπέμπουν στα κατάλληλα κέντρα ενημέρωσης τους πολίτες.
  • Τη συνεργασία των στελεχών που πλαισιώνουν τα Κέντρα Στήριξης με την τοπική αυτοδιοίκηση  και τοπικές  συλλογικότητες, με  αντικείμενο την διερεύνηση των τοπικών αναγκών, των άνεργων και ευάλωτων ομάδων της τοπικής κοινωνίας και την καθοδήγησή τους στην ίδρυση και λειτουργία τοπικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κ.ΑΛ.Ο.
  • Τη διερεύνηση της δυνατότητας απασχόλησης χαμηλοσυνταξιούχων γυναικών σε επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο, χωρίς να υφίστανται περεταίρω μείωση των συντάξεών τους, καταβάλλοντας τις απαραίτητες ασφαλιστικές εισφορές.
  • Τη μείωση της γραφειοκρατίας για την δημιουργία επιχείρησης Κ.ΑΛ.Ο και τη δυνατότητα παραχώρησης κτιρίων της Πολιτείας προς τις επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο.

Ο Ειδικός Γραμματέας, Ευάγγελος Νικολαΐδης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η α’ φάση αξιολόγησης των Κέντρων Στήριξης και ότι άμεσα θα ανακοινωθεί η πρόσκληση επιχορήγησης των υφιστάμενων επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο.

Συνολικά, η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου, συμφωνήθηκε η περαιτέρω εξέταση των προτάσεων της ΓΓΙΦ και η σταθερή συνεργασία των δύο Γραμματειών, ώστε, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της Κ.ΑΛ.Ο, οι γυναίκες να λάβουν σημαντική και ουσιαστική βοήθεια, στον αγώνα τους για εργασία και αξιοπρεπή διαβίωση.

Τέλος, η  Γενική Γραμματέας παρευρέθηκε και χαιρέτησε στην κοπή της πίτας των εργαζομένων της Ειδικής Γραμματείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ