Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Σύσταση και λειτουργία Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σύσταση και λειτουργία Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα εγκαινίασης του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος για τη σύσταση και λειτουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2018 από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς με την τεχνική υποστήριξη της EXPERTISE FRANCE.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης από τη Γαλλική Κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα.

Στο πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δήλωσαν συμμετοχή 25 δήμοι από όλη την Ελλάδα από τους οποίους επελέγησαν 15 με βάση κριτήρια γεωγραφικά και πληθυσμιακά προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή διασπορά.

Η Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κυρία Ξεπαπαδέα Αναστασία, ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας τόνισε τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου  για την  ενίσχυση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας της αυτοδιοίκησης, με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας και με απώτερο στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων προς τον πολίτη/δημότη υπηρεσιών. Η κυρία Ιωάννου Δήμητρα, Συντονίστρια του έργου της Expertise France, παρουσίασε το έργο της Τεχνικής Υποστήριξης και αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη λειτουργία των μονάδων εσωτερικού ελέγχου των φορέων που συμμετείχαν στο πρώτο, πειραματικό στάδιο (Δήμοι Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και Περιφέρεια Αττικής).

Ο εμπειρογνώμονας  της Expertise France στον Εσωτερικό Έλεγχο κύριος Yannis Wending, έκανε λόγο στην ομιλία του για τα απτά αποτελέσματα της Πειραματικής φάσης και τα βασικά βήματα διεξαγωγής μιας αποστολής εσωτερικού ελέγχου ενώ η κυρία Κορέλλα Γεωργία επίσης εμπειρογνώμονας της Expertise France στη Δημόσια Διοίκηση, ανέλυσε το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα της Πιλοτικής Φάσης.

Η κυρία Μαρμαλίδου Βέρρα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, είχε ως κεντρικό θέμα στην ομιλία της το Εγχειρίδιο Εσωτερικού Ελέγχου, που εκπονήθηκε κατά την ολοκλήρωση του πειραματικού σταδίου, όπως επίσης τα εργαλεία και τα πρότυπα που αναλύονται σε αυτό.

Τη δεύτερη μέρα δόθηκαν πρακτικές οδηγίες και συμβουλές βάσει του γαλλικού προτύπου αλλά και της εμπειρίας των συμμετεχόντων στο πειραματικό στάδιο εκπαίδευσης εσωτερικών ελεγκτών. Ειδικότερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στα εξής θέματα: την εντολή ανάθεσης ελέγχου, τους κίνδυνους, το σχέδιο δράσης, τις έρευνες ελέγχου και την αντικειμενικότητα των ευρημάτων (συνεντεύξεις, ανάλυση υλικού, κλπ), τη σύνταξη της Έκθεσης Ελέγχου και την παρουσίαση των ευρημάτων.

Σε συνέχεια των ερωτήσεων που ετέθησαν από τους συμμετέχοντες και του εποικοδομητικού διαλόγου που ακολούθησε, η κυρία Μυστακίδη Σοφία, ειδική συνεργάτιδα της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕΓΚΑΔ), παρουσίασε τα συμπεράσματα της διήμερης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκε το μεγάλο ενδιαφέρον των δήμων για την αποτελεσματική λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η δέσμευση της ΓΕΓΚΑΔ να συνδράμει στην υλοποίηση του στόχου αυτού μέσω του πιλοτικού αλλά και την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών για τη νομοθετική κατοχύρωση του θεσμού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ