Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Τέλος στις «χρυσές συντάξεις»! Μπαίνει πλαφόν 4.608 ευρώ μεικτά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέλος στις «χρυσές συντάξεις»! Μπαίνει πλαφόν 4.608 ευρώ μεικτά

Ενιαίο «πλαφόν» στις 4.608 ευρώ τον μήνα, μεικτά, καθιερώνει η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο. Η ρύθμιση αυτή, που θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα (!) ήδη προκαλεί αντιδράσεις και αναμένεται να ανοίξει έναν νέο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων από όσους δεκάδες μονό – συνταξιούχους και πολύ – συνταξιούχους, οι οποίοι ήδη έχουν δικαιωθεί μεγαλύτερα ποσά.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε, χθες, στο πολυνομοσχέδιο, θεσπίζεται ανώτατο ποσό μηνιαίας κύριας σύνταξης (ή κύριων συντάξεων για τις περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων ή τριπλοσυνταξιούχων, για παράδειγμα) γήρατος, αναπηρίας και θανάτου (χηρείας). Το «πλαφόν» που καθιερώνεται είναι ενιαίο και ορίζεται στο δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή στα 4.608 ευρω τον μήνα, μεικτά.

Σημειώνεται ότι βάσει των νόμων που ίσχυαν πριν τον «ν.Κατρούγκαλου» (4387/16) τα ανώτατα όρια μηνιαίας σύνταξης ήταν στα 2.373,50 ευρώ για τους ασφαλσμένους του τ.ΙΚΑ και στα 2.773 για τους εργαζομένους ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Από το νέο «πλαφόν» θα εξαιρούνται μόνο ποσά που προέρχονται από επιδόματα απόλυτης αναπηρίας και τετραπληγίας. Ο λόγος είναι ότι οι δικαιούχοι αυτών των βοηθημάτων, όσο υψηλές συντάξεις και αν λαμβάνουν, έχουν αυξημένες ανάγκες.

Η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ. Συγκεκριμένα, όσοι δικαιούχοι έλαβαν μετά τον «νόμο Κατρούγκαλου» (μετά τις 13 Μαΐου 2016) συντάξεις μεγαλύτερες των 4.608 ευρώ τον μήνα, μεικτά, με την ισχύ του νέου «πλαφόν» θα υποστούν παρακράτηση 20% επί της μηνιαίας κύριας σύνταξης τους, μέχρι να επιστραφούν στον ΕΦΚΑ τα επιπλέον -του νέου «πλαφόν»- ποσά που έχουν λάβει.

Θεωρείται, φυσικά, σχεδόν δεδομένο ότι αρκετοί από τους περίπου 226 δικαιούχους των «χρυσών» συντάξεων θα προσφύγουν δικαστικά για να ακυρώσουν την αναδρομικότητα της ρύθμισης, έχοντας αρκετές πιθανότητες να δικαιωθούν από τη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ