Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τα «Επτανησιακά Ανάλεκτα» του Αντώνη Αργυρού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα «Επτανησιακά Ανάλεκτα» του Αντώνη Αργυρού

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του συνεργάτη του dikastiko.gr Αντώνη Αργυρού, «Επτανησιακά Ανάλεκτα» από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρη. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο πολιτιστικό κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επί της οδού Ακαδημίας 48.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, μεταξύ αυτών που αναφέρθηκαν στο έργο του συγγραφέα ήταν, ο ιστορικός Νίκος Μοσχονάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Επτανήσιων Ελλάδος Μικέλης Μαφρέδος, ενώ συντόνιζε ο αναπληρωτής Πρύτανης Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας.

Ο Αντώνης Αργυρός είναι μάχιμος δικηγόρος και διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου, ενώ έχει πλούσιο συγγραφικό έργο όχι μόνο επί νομικών ζητημάτων, αλλά και σε θέματα με κοινωνικό υπόβαθρο. Όπως αναφέρει ο Αντώνης Αργυρός, το βιβλίο αυτό είναι μια κατάθεση ψυχής, ή αλλιώς είναι «Οι αγάπες της ζωής μου».

Ακόμη, αναφερόμενος στο βιβλίο του ο συγγραφέας είπε:

«Είναι μια σημαντική αναφορά της Επτανησιακής ιστορίας μέσα από γεγονότα της ιστορίας του χωρίου Σπαρτιά της Κεφαλλονιάς από τη ίδρυση του μέχρι σήμερα. Στο εισαγωγικό μέρος γίνεται σημαντική παρουσίαση της Κεφαλλονιάς, της ιστορίας της και της ομορφιάς του τόπου. Στο βιβλίο με καταγωγή από το χωριό Σπαρτιά παρουσιάζονται: Ήρωες, επαναστάτες, κουρσάροι, πειρατές, ναυτικοί, καπετάνιοι, Φιλικοί, διανοούμενοι, πολιτικοί αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιστήμη, όπως οι μεγάλοι γιατροί Φωτεινός Πανάς και Μαρίνος Βαλλιάνος, οι μεγάλοι αγωνιστές όπως Ευαγγέλης Πανάς στην επανάσταση του 1821, ο μέγας Ριζοσπάστης διανοούμενος επαναστάτης Παναγής Πανάς που θέλησε να υλοποιήσει το όραμα του Ρήγα, ο γνωστός πολιτικός Γεράσιμος Αρσένης, αλλά και άλλοι άγνωστοι αγωνιστές του πολέμου και της εργασίας. Σημαντικό κεφαλαίο οι αναμνήσεις του συγγραφέα, για την ζωή στο χωρίο και ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του στην μακαριστό επίσκοπο Γεράσιμο Φωκά. Το βιβλίο στο δεύτερο μέρος του αναφέρεται στα «Πνευματικά Επτάνησα», όπου παρουσιάζεται η συμβολή των Επτανήσιων διανοούμενων στην πνευματική ανάσταση του Γένους από την Ενετοκρατία μέχρι την Ένωση, αλλά και οι αγώνες των Ριζοσπαστών για την Ένωση με την Ελλάδα. Λόγιοι και διαφωτιστές όπως ο Κεφαλλονίτης Βικέντιος Δαμωδός, οι Κερκυραίοι Ευγένιος Βούλγαρης και Νικηφόρος Θεοτόκης, συγγραφείς όπως οι Ζαμπέλιοι, ο Τερτσέτης και ο Πολυλάς, ποιητές και λογοτέχνες όπως ο Μαρτελάος, ο Κάλβος, ο Σολωμός, ο Μάτεσης και ο Βαλαωρίτης, πολιτικοί όπως ο Καποδίστριας, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ελληνικής πνευματικής ζωής. Έτσι γεννήθηκε και το θαύμα του επτανησιακού και προπαντός του κεφαλλονίτικου ριζοσπαστισμού. Υπάρχει ιδιαίτερη άγνωστη παρουσίαση στην δύσκολη κατάσταση του επικράτησε στα Επτάνησα μετά την Ένωση με την Ελλάδα, όπου και αναφέρονται σημαντικά ζητήματα που επέδρασαν στην ζωή των Επτανησίων, όπως επιβολή διοδίων στα νησιά, η φοβερή αύξηση φορολογίας, ο παραγκωνισμός των πρωταγωνιστών της Ενώσεως και η τύχη τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ