Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό – Τα κριτήρια και το ύψος του «κουρέματος»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό – Τα κριτήρια και το ύψος του «κουρέματος»

Με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων αλλά την ανακούφιση των δανειοληπτών το Υπ. Οικονομικών προχωρά στη βελτίωση του νόμου 4469/2017 με τον οποίο πέραν των άλλων θα προσπαθήσει να  διευθέτηση το θέμα της νομικής κάλυψης στα τραπεζικά στελέχη που θα λαμβάνουν  αποφάσεις για διαγραφές χρέους.

Σε “λίφτινγκ” του εξωδικαστικού μηχανισμού, με την νομοθετική βελτίωση θα συγκεκριμενοποιεί το ύψος “κουρέματος” οφειλών και τα κριτήρια που θα το καθορίζουν.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς – Υπουργείο Οικονομίας, τράπεζες, επιμελητήρια, λογιστές και δικηγόροι – θα επεξεργαστούν ένα βελτιωμένο σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, το οποίο θα παρουσιάσουν στους “Θεσμούς” που θα βρεθούν στην Αθήνα στα μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου να ψηφιστεί ο νέος νόμος.

“Είναι λιγότερες από 50 οι επιχειρήσεις που έχουν πράγματι ολοκληρώσει την διαδικασία. Αυτό είναι πρόβλημα. Διότι από την άλλη η ανάγκη πράγματι υπάρχει”, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι τώρα, με  την τριμερή συνεργασία της Κυβέρνησης με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, θα υπάρξει πολύ γρήγορα ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία έτσι ώστε να δοθεί ευκαιρία βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις που μπορούν να είναι βιώσιμες.

“Το δημόσιο συμφέρον έγκειται στο ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που, αν τις βοηθήσουμε, θα μπορέσουν να επιβιώσουν, άρα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, να συμβάλλουν στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και να συνεχίσουν  να δουλεύουν, ενώ αν τις αφήσουμε μόνες τους, δεν θα τα καταφέρουν και, άρα, σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας και  φορολογικών εσόδων”, ανέφερε ο Υπουργός.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι 350 συν 1.800 ατομικές επιχειρήσεις. Από τις 350 επιχειρήσεις, οι 50 έχουν τζίρο άνω των 125.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες έχουν χαμηλότερους τζίρους και θεωρούνται οικογενειακές.

Προστασία των τραπεζικών στελεχών

Οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεδομένου ότι θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τα “κουρέματα” οφειλών, συνδέονται άμεσα με τη θεσμοθέτηση της προστασίας των τραπεζικών στελεχών κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, όταν αυτές διενεργούνται στο πλαίσιο των διεθνών αρχών, κανόνων και πρακτικών της τραπεζικής.

“Δεν θα θεσμοθετήσουμε νομική ασυλία στα τραπεζικά στελέχη. Θα θεσμοθετήσουμε την προστασία τους από κακόβουλες καταγγελίες ανταγωνιστών. Πρόκειται για μια απειλή δικαστικών εμπλοκών που επικρέμαται της κεφαλής των τραπεζικών στελεχών  και τα αποτρέπει από το να βάλουν την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων. Αν δεν βάλουν, όμως την υπογραφή τους, η Οικονομία θα βαλτώσει. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα το να επιταχυνθούν οι αποφάσεις των τραπεζικών στελεχών, αλλιώς η Οικονομία δεν προχωράει”, τόνισε ο Υπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για πράξεις που θα κινούνται εκτός τραπεζικής νομιμότητας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ