Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Τι ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ – Η αντίδραση της αντιπολίτευσης (video)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ – Η αντίδραση της αντιπολίτευσης (video)

Με το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» και «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» ο πρωθυπουργός ανέβηκε χθες βράδυ στο βήμα της ΔΕΘ και εξήγγειλε το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για τον επόμενο χρόνο.

Φορολογία, επενδύσεις, ασφάλεια, εργασιακά και ψηφιακό κράτος ήταν το «κυρίως πιάτο» δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κρατικός μηχανισμός θα είναι δίπλα στον πολίτη και θα δουλέψει για τον πολίτη.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά μέτρων για τη ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων και ανακοίνωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή και θα υπάρχει απλούστευση και απλοποίηση του φορολογικού κώδικα όπως και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023, που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνον για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Η φορολογία στο επίκεντρο

 Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα για τη φορολογία. Συγκεκριμένα:

  • -«Μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αλλά και τη στήριξη της οικογένειας απέναντι στον δημογραφικό κίνδυνο.
  • -Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • -Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
  • -Ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  • -Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα από 10% σε 5%.
  • -Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
  • -Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
  • -Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
  • -Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  • -Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
  • -Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
  • -Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
  • -Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή».

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι μεν πρόθυμη να δώσει βοήθεια στις επιχειρήσεις, αλλά «θέλει μαζί τους να προοδεύσουν και η χώρα και οι εργαζόμενοι! Γι΄ αυτό και απαιτεί από αυτές να πληρώνουν τους μειωμένους φόρους, να τηρούν την εργατική νομοθεσία και να φροντίζουν τους υπαλλήλους τους αλλά και να σέβονται το περιβάλλον.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στα εργασιακά, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και, βέβαια, η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023, που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνον για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Ηλεκτρονικά το 34% των νέων συντάξεων

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση αφορά στην ηλεκτρονική έκδοση των νέων συντάξεων, χωρίς την παρουσία των ασφαλισμένων μέχρι τον Ιούνιο του 2020, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2021, θα φτάσουμε στο 90%.

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα ισχύσει και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε να υπάρξει πάταξη της γραφειοκρατίας με εργαλείο την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό θεσμοθετείται το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους. Το Παρατηρητήριο θα δημοσιεύει τακτικές αναφορές για τις δυσλειτουργίες και θα δίνει παραδείγματα και θα προτείνει πρακτικές λύσεις, με απλό τρόπο στον πολίτη.

Ασφάλεια και Υγεία

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα θέματα της Υγείας και της Ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους, την ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και η ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ μέσα στο 2020.

Παράλληλα, προανήγγειλε εξορθολογισμό των προμηθειών και Ενιαία Διοίκηση στα νοσοκομεία, όπως και την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, δράσεις που έχουν και οφέλη για την οικονομία, όπως ο ιατρικός τουρισμός.

Στον τομέα της Υγείας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ψηφιακούς προσωπικούς φακέλους, πλήρη αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προσλήψεις 2.000 κυρίως νοσηλευτών και 2.000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας, εκ των οποίων οι πρώτοι 800 θα αναλάβουν αμέσως καθήκοντα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απευθείας χορήγηση των ογκολογικών φαρμάκων σε κλινικές. «Έτσι, οι καρκινοπαθείς ασθενείς που κάνουν εκεί τις θεραπείες τους δεν ταλαιπωρούνται, πλέον, στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Και σε λίγο, τα ακριβά αυτά φάρμακα θα φτάνουν στο σπίτι ή σε κοντινά φαρμακεία χωρίς κόστος για τον πολίτη», σημείωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, στην πλαισίωση των ανεξάρτητων αρχών από στελέχη με διεθνές κύρος, αλλά και στις αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών στη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών, για να απελευθερωθούν «από τα δεσμά της παραλυτικής απλής αναλογικής».

Μιλήσει για παρά πολλά λέγοντας ελάχιστα 

Σφοδρή επίθεση στα όσα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Ι. Βελλίδης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, άνεργοι και αγρότες «δεν χωρούν στην “ανάπτυξη για όλους” της ΝΔ».
Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η υποτιθέμενη “ανάπτυξη για όλους” του κ. Μητσοτάκη χωράει τελικά πολύ λίγους», σχολιάζει δηκτικά η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα που σχεδιάζει η ΝΔ «είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους».

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον εαυτό του. Κατάφερε να μιλήσει για παρά πολλά θέματα, λέγοντας ελάχιστα πράγματα επί της ουσίας. Ένα είναι το σίγουρο. Ο πρωθυπουργός της χώρας μάς διαβεβαίωσε ότι το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» στην πράξη μεταφράζεται σε “ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς”», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να επιβεβαιώσει ότι εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι, άνεργοι, αγρότες  και πολλοί άλλοι που δεν άκουσαν τίποτα συγκεκριμένο που να τους αφορά, δεν χωρούν στην «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ