Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τρομοκρατημένοι οι Βρετανοί ενόψει ενός “άτακτου” Brexit: στοκάρουν τρόφιμα και φάρμακα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τρομοκρατημένοι οι Βρετανοί ενόψει ενός “άτακτου” Brexit: στοκάρουν τρόφιμα και φάρμακα!

Πενήντα δύο ημέρες πριν από το «διαζύγιο» από την Ε.Ε., το ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία τρομοκρατεί τους Βρετανούς και τους «στέλνει» στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία για να «στοκάρουν» τρόφιμα και φάρμακα.

Πολλοί Βρετανοί φοβούνται πως αν το χειρότερο σενάριο της άτακτης εξόδου επιβεβαιωθεί, οι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους, θα ξεσηκωθούν και δεν θα έχουν να φάνε. Έτσι, ρύζι, ζυμαρικά, κονσέρβες με όσπρια και βάζα με λαχανικά γεμίζουν τα ντουλάπια για να προλάβουν τυχόν ευρω-βρετανικό «ναυάγιο»!

H ανησυχία δεν περιορίζεται όμως στους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρετανικό υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, αποθηκεύοντας ιατροφαρμακευτικό υλικό σε ειδικούς χώρους, ενώ μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως το Tesco και το Marks & Spencer, αυξάνουν τα αποθέματά τους σε κονσέρβες.

Οι Ευρωπαίοι

Χθες, ξεκίνησε τις επαφές της η ομάδα εργασίας που συνέστησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με στόχο να εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή του σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία, την ίδια ώρα που η Ευρώπη εμφανίζεται αμετακίνητη στη θέση που έχει διατυπώσει ότι δεν πρόκειται να καθίσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για αλλαγές στη συμφωνία.

Με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ο Λεντριάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αδιέξοδο για το backstop είναι αδύνατο να ξεπεραστεί και τόνισε ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν αν θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Στο θέμα του δημοψηφίσματος επανήλθε χθες και η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, κατηγορώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν έχει ετοιμαστεί επαρκώς για να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε πιο διαλλακτική, κάνοντας έκκληση για έναν δημιουργικό συμβιβασμό, που θα βοηθούσε να κατευναστούν οι ανησυχίες σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα. Aν και επεσήμανε πως δεν επιθυμεί ούτε εκείνη επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης, διατύπωσε τον ισχυρότερο μέχρι σήμερα υπαινιγμό πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να είναι έτοιμη για έναν συμβιβασμό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ