Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΦΕΚ: «Καπνόσημο» 200 ευρώ το τ.μ από (ποιες) επιχειρήσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΦΕΚ: «Καπνόσημο» 200 ευρώ το τ.μ από (ποιες) επιχειρήσεις

Το γνωστό «καπνόσημο», το τέλος καπνιζόντων δηλαδή, που κοστίζει σε κάθε επιχείριση 200 ευρώ το τετραγωνικό (για τον χώρο καπνιζόντων) αποτελεί βασική προϋπόθεση νομιμότητας για κάθε επιχείρηση.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση (Αριθμ. Γ.Π. / Δ2β/ οικ. 2986 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 103/24.01.2019), το γνωστό «καπνόσημο», πρέπει να αποδίδεται με ετήσια δήλωση.

Το Τέλος Καπνιζόντων είναι ετήσιο και το ύψος του ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζόντων.

Η επιχείρηση οφείλει να επιδεικνύει την απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους, μαζί με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος, σε κάθε έλεγχο.

Όροι

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας χώρων καπνιζόντων σε καζίνο, κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ., όπως αυτά ορίζονται από την Υγειονομική Διάταξη και σε καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια.

Ο χώρος καπνιζόντων θα πρέπει να έχει μέγιστο εμβαδόν έως το 1/2 των τετραγωνικών του συνολικού εμβαδού του καταστήματος, να διαχωρίζεται σαφώς από τους χώρους μη καπνιζόντων και να φέρει κατάλληλη σήμανση σε εμφανές σημείο, να είναι εφοδιασμένος με κατάλληλο σύστημα εξαερισμού ώστε να αποκλείεται η ανάμιξη του καπνού και των προϊόντων του με τον υπόλοιπο χώρο της επιχείρησης και να λαμβάνονται εντός του χώρου καπνιζόντων, τα κατάλληλα μέτρα απαγωγής του καπνού καθώς και μέτρα για πρόληψη πυρκαγιάς.

Και βέβαια να έχει καταβληθεί Τέλος Καπνιζόντων που αναλογεί στο εμβαδόν του χώρου καπνιζόντων.

Η λειτουργία του χώρου καπνιζόντων άρχεται με την καταβολή του Τέλους Καπνιζόντων και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο αυτό έχει καταβληθεί. Η απόδειξη καταβολής του Τέλους Καπνιζόντων αποτελεί απόδειξη λειτουργίας του χώρου.

Η επιχείρηση οφείλει να επιδεικνύει την απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους, μαζί με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος, σε κάθε έλεγχο.

Σε αντίθετη περίπτωση καθορίζονται και οι κυρώσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τη μεταβατική περίοδο, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης έχει ήδη καταβληθεί τέλος για περίοδο που εκτείνεται και στο έτος αυτό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ