Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Φυλάκιση 5 ετών, με αναστολή, σε 11 νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φυλάκιση 5 ετών, με αναστολή, σε 11 νυν και πρώην αυτοδιοικητικούς του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης 

«Φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό μεγάλου Δήμου της Ηλείας ανάβει καταδικαστική απόφαση  για κακούργημα σε βάρος σχεδόν σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών καταδίκασε  11 εκ των συνολικά 14 κατηγορουμένων, νυν και πρώην   αυτοδιοικητικών παραγόντων του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης για κακουργηματική απιστία σε υπηρεσία,   σε  φυλάκιση 5 ετών, με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Αθώοι κρίθηκαν μόνο  ο νυν δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ και  ακόμη δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι.

Ανέστειλαν την είσπραξη δημοτικών τελών και προστίμων

Η κατηγορία αφορά την απόφαση που είχε ληφθεί  το  Δεκέμβριο του  2013, από  το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, να «παγώσει» η είσπραξη των οφειλόμενων δημοτικών τελών και προστίμων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Όπως αναφέρει  το παραπεμπτικό βούλευμα  «εν γνώσει τους επιχείρησαν να ελαττώσουν την περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και να τον ζημιώσουν κατά το ποσό των 2.261.375,27 ευρώ, με αντίστοιχο περιουσιακό όφελος 79 επιχειρήσεων».

Τρεις μήνες αργότερα, πάντως, το Μάρτιο του 2014, η  απόφαση αυτή, σύμφωνα με το apokalypseis.com, ακυρώθηκε με απόφαση  του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Χαριστικά δημοτικά τέλη κατά το δοκούν

Από την έρευνα  που διενεργήθηκε ωστόσο,  διαπιστώθηκε ότι  79 Νομικά Πρόσωπα που διατηρούσαν εγκαταστάσεις στο δήμο, ανάμεσά τους Ιδρύματα και εκκλησίες,  δήλωναν  μικρότερες επιφάνειες από τις πραγματικές,  αφού δεν είχε γίνει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως σημειώνει το παραπεμπτικό βούλευμα, να ζημιωθεί ο Δήμος  από τη μη είσπραξη τελών και προστίμων (ένεκα των ανακριβών δηλώσεων των συγκεκριμένων Νομικών Προσώπων) με  το συνολικό ποσό των 2.261.375,27 ευρώ.

Οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων

Οι κατηγορούμενοι πάντως υποστήριξαν πως  η επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα ενώ δεν υπήρξε η παραμικρή οικονομική ζημιά στο δήμο.

Αρωγός στους καταδικασθέντες δηλώνει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ  δήλωσε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια δικαίωσης και αθώωσης των συναδέλφων του, αυτοδιοικητικών, προσθέτοντας:  Η πολιτική θα πρέπει να διεξάγεται στα δημοτικά συμβούλια και όχι στα δικαστήρια. Θα συνεχίσω να υπηρετώ την κοινωνία του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, τον απλό κόσμο, και θα υπερασπίζομαι τα συμφέροντά του απέναντι σε οποιαδήποτε συμφέροντα, όσο ισχυρά και αν είναι.

Αν αυτό από κάποιους θεωρείται “αμάρτημα”, καθώς και το γεγονός ότι δεν ανήκω στους “πορφυρογέννητους”, ας το πάρουν απόφαση και ας το χωνέψουν, ότι μοναδικός εντολοδόχος μου είναι ο λαός του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης».

Το σίγουρο είναι πάντως πως η απόφαση αυτή θα επηρεάσει την τύχη όσων έχουν αποφασίσει να  συμμετέχουν στις   εκλογές του Μαίου για το Δήμο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ