Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Χειροποίητα χαλιά προσφύγων στο σαλόνι του Πρίγκιπα Καρόλου στη Μ. Βρετανία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χειροποίητα χαλιά προσφύγων στο σαλόνι του Πρίγκιπα Καρόλου στη Μ. Βρετανία

Άφησαν τις χώρες τους και πολλούς από τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Πήραν όμως  μαζί τους, στο ταξίδι της φυγής,  εκτός από τα παιδιά τους, τις παραδόσεις , τις γνώσεις και τις δεξιοτεχνίες τους,  προσπαθώντας να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους πάλι από την αρχή. Με αυτές τις δεξιότητες που τους βοήθησαν για χρόνια να συντηρούν τις οικογένειές τους, ο πρόσφυγες τεχνίτες και χειροτέχνες, στοιβαγμένοι στα στρατόπεδα των χωρών υποδοχής τους,  βρίσκουν τον τρόπο να διατηρούν τον πολιτισμό τους ζωντανό και να κερδίζουν έστω ένα στοιχειώδες εισόδημα, για να ανακτήσουν την προσωπική τους ανεξαρτησία.

Με ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα

Περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες από 15 χώρες, όπως τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Μιανμάρ ή τη Ρουάντα, συμμετέχουν στο  πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2018, με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) για τη δημιουργία χειροποίητων προϊόντων, υψηλών προδιαγραφών, με ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα, εμπνευσμένο από τις χώρες καταγωγής τους. Στόχος του προγράμματος είναι η διασύνδεση των προσφύγων με τις διεθνείς αγορές,  σε συνεργασία με κοινωνικές επιχειρήσεις,  προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των παραδοσιακών τους γνώσεων και δεξιοτήτων αλλά  και  η  οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού πνεύματος., σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπορίου.

Από τα προσφυγικά στρατόπεδα στη Γερμανία

Πρόκειται για τα προϊόντα  MADE51 τα οποία  έχουν ήδη παρουσιαστεί στην κορυφαία έκθεση Ambiente, στην Φρανκφούρτη ενώ κυκλοφορούν και στο διαδίκτυο.

Φινετσάτα κασκόλ από κασμίρ, ολομέταξα φουλάρια, κοσμήματα, χαλιά, αμπαζούρ, καλύμματα μαξιλαριών, βραχιόλια είναι μερικά από τα είδη που κατασκευάζονται διά χειρός … προσφύγων,  προσελκύοντας το ενδιαφέρον των αγοραστών, παγκοσμίως.

Στο σαλόνι του Καρόλου

Η φήμη τους έφτασε μέχρι και το γνωστό πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου  αλλά και τον Βρετανό Πρίγκιπα Κάρολο ο οποίος αγόρασε χαλιά MADE51,  κατασκευασμένα από Αφγανούς πρόσφυγες.

Στις βιτρίνες του Harrods στο Λονδίνο

«Το πλέξιμο με το βελονάκι είναι στο αίμα μας», λέει μία από τις περίπου 300 γυναίκες από τη  Συρία που βρίσκονται από το 2011 στο απομακρυσμένο προσφυγικό στρατόπεδο Asraq, στα Ανατολικά της Ιορδανίας. Με πλούσια εμπειρία στο βελονάκι, οι γυναίκες αυτές, μάχονται να ξεχάσουν τις μνήμες του πολέμου,  χρησιμοποιώντας το μόνο εφόδιο που τους έχει απομείνει. Το βελονάκι είναι ο τρόπος τους να ελπίζουν ξανά. Η συλλογή τους είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή στο Harrods του Λονδίνου.

Με μόνο εφόδιο, τις δεξιότητές τους

“Όταν οι πρόσφυγες τεχνίτες εγκαταλείπουν τις χώρες τους, φεύγουν με τις ικανότητές τους – και αυτό είναι κάτι που μπορεί να οικοδομηθεί στις χώρες υποδοχής όπου πρέπει συχνά να παραμείνουν για πολλά χρόνια”, δήλωσε ο Heidi Christ, παγκόσμιος επικεφαλής του MADE51 στην UNHCR.

Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο έχουν «ξεριζωθεί» από τις πατρίδες τους,  εξαιτίας συγκρούσεων, καταστροφών ή διώξεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR . Πολλοί μπορεί να επιστρέψουν  στις χώρες τους μετά από χρόνια ή κάποιοι και ποτέ.

Το όνειρο

Η 22χρονη  Anita Claudine από τη Ρουάντα, ζει τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Κένυα. Σε ένα μικρό δωμάτιο, στα περίχωρα του Ναϊρόμπι, ράβει φορέματα, μαζί με άλλους 18 πρόσφυγες. Αυτό ήξερε να κάνει και αυτό θα συνεχίσει, λέει. Δεν έχει καμία εμπειρία στις πωλήσεις και το μάρκετινγκ. Το όνειρό της, είναι να δει τα φορέματά της στις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων στο Λονδίνο, το Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ