Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χουάν Γκουαϊδό: “Ας έρθει ο κύριος Τσίπρας να ζήσει μία εβδομάδα με το καθεστώς Μαδούρο”!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χουάν Γκουαϊδό: “Ας έρθει ο κύριος Τσίπρας να ζήσει μία εβδομάδα με το καθεστώς Μαδούρο”!

Σε νέες μαζικές διαδηλώσεις κάλεσε το λαό της Βενεζουέλας χθες ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, για την Τετάρτη και το Σάββατο, εναντίον του Νικολάς Μαδούρο και υπέρ της προκήρυξης νέων, «ελεύθερων» εκλογών.

Ο Γκουαϊδό, που είναι ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κάλεσε το λαό – μέσω Twitter – να πραγματοποιήσει μια «ειρηνική» διαδήλωση την Τετάρτη με σκοπό να παραλύσει η χώρα και στη συνέχεια μια «μεγάλη εθνική και διεθνής κινητοποίηση» το προσεχές Σάββατο.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε πως η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια του Κάρλος Αλφρέντο Βέκιο, στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο οποίος διορίστηκε από τον Γκουαϊδό στη θέση του επιτετραμμένου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλέον τον Βέκιο ως αντιπρόσωπο της Βενεζουέλας στη χώρα. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος – δια στόματος του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον – είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στο Καράκας, ότι «κάθε βία και εκφοβισμός» στη Βενεζουέλα κατά της αντιπολίτευσης και κατά του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη χώρα θα προκαλέσει τη «δυναμική απάντηση» της Ουάσινγκτον.

Στο μεταξύ χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ιράν Σεργκέι Λαβρόφ και Μοχαμέντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας,  δήλωσαν ότι οι χώρες του είναι έτοιμες να συνδράμουν στην επίτευξη αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της Βενεζουέλας, με σκοπό την επίτευξη ειρήνης στο εσωτερικό της χώρας και την ταχεία επίλυση των βασικών κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων.

Την ίδια ώρα στη Βενεζουέλα, Μαδούρο και Γκουαϊδό μάχονται για το ποιος θα πάρει με το μέρος του τον στρατό. Την Κυριακή, ο Μαδούρο επέβλεψε μια στρατιωτική παρουσίαση ρωσικών όπλων, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μια  επίδειξη της αφοσίωσης και της προθυμίας του στρατού να υπερασπιστεί τη χώρα. Ο Γκουαϊδό από την πλευρά του μοίρασε φυλλάδια στους στρατιώτες, με τα οποία τους πληροφορούσε ότι θα δώσει αμνηστία σε όσους συμβάλλουν στην αποπομπή του Μαδούρο.

Ας έρθει μία εβδομάδα…

Κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα, να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να δει τι πραγματικά συμβαίνει, απηύθυνε χθες μέσω του ΣΚΑΪ ο αυτοανακηρυχθείς νέος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό. «Καλώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» ανέφερε ο Γκουαϊδό, χαρακτηρίζοντας ως «ανησυχητική» την στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ