Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Χρυσοχοΐδης προς Συνήγορο: Όταν οι αστυνομικοί «ξεφεύγουν» δεν τιμούν τη στολή τους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρυσοχοΐδης προς Συνήγορο: Όταν οι αστυνομικοί «ξεφεύγουν» δεν τιμούν τη στολή τους

Ο συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη για να συζητήσουν το θέμα του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας και τον βαθμό ανταπόκρισης και συμμόρφωσης του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο κύριος Χρυσοχοΐδης τόνισε μετά την συνάντηση:

«Ο κύριος Ποττάκης μας παρουσίασε τα συμπεράσματα των εκθέσεών του για την Αστυνομία για το έτος 2018. Η Αστυνομία υπάρχει για τη νομιμότητα και δεν υφίσταται έξω από αυτήν. Προστατεύει τους πολίτες, δηλαδή προστατεύει και τα δικαιώματά τους. Το ξέρουμε πως είναι δύσκολο. Κάθε μέρα στο δρόμο, με κίνδυνο, με ένταση, με συνεχή περιστατικά, που δοκιμάζουν τις αντοχές των αστυνομικών.

Όμως είναι αστυνομικοί. Εκπαιδεύονται, φορούν τη στολή του εγγυητή του νόμου. Όταν ξεφεύγουν δεν τιμούν τη στολή και την αποστολή τους”, είπε και πρόσθεσε:

“Θα δουλέψουμε μαζί με τον Συνήγορο, με περισσότερη εκπαίδευση, μεγαλύτερη προσήλωση, με συνδρομή από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς όπως ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τα περιστατικά αυθαιρεσίας. Και για να ενισχύσουμε την αυτοδιόρθωση, τους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου του Σώματος. Η αστυνομία για να είναι σταθερά αποτελεσματική πρέπει να λάμπει χωρίς λεκέδες».

Να πούμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο Συνήγορος του πολίτη δέχτηκε 321 καταγγελίες, από τις οποίες οι 48 ήταν επώνυμες. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών (290) αφορούσε αυθαιρεσίες αστυνομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη,

  • 25 υποθέσεις αφορούσαν βασανιστήρια,
  • 49 παράνομη χρήση όπλου,
  • 10 προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και τρεις αναφέρονταν σε προσβολές κατά της ζωής
  • 37 περιπτώσεις αφορούσαν προσβολές κατά της προσωπικής ελευθερίας,
  • 145 προσβολές κατά σωματικής ακεραιότητας,
  • 7 ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ σε
  • 21 περιπτώσεις διερευνήθηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ