Τρίτη 16 Απριλίου 2024

«Όλα βαίνουν καλώς»… αλλά με προβλήματα στις εφορευτικές επιτροπές (video)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Όλα βαίνουν καλώς»… αλλά με προβλήματα στις εφορευτικές επιτροπές (video)

Όλα βαίνουν κανονικά, δήλωσε στις 9 το πρωί της Κυριακής ο αρμόδιος γ. γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Ο κύριος Πουλάκης πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν προβλήματα και κάποιες μικρές καθυστερήσεις έχουν όλες αντιμετωπιστεί».

«Τα εκλογικά τμήματα λειτουργούν κανονικά, γιατί παρά τις απουσίες μελών της εφορευτικής επιτροπής, κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος έχει μαζί του δύο γραμματείς που συνδράμουν στην διαδικασία… Σήμερα οι Έλληνες ψηφίζουν σε τέσσερις κάλπες, μια πρωτόγνωρη και δύσκολη διαδικασία για το ελληνικό κράτος», τόνισε.

Παρά τις δηλώσεις όμως του γενικού γραμματέα παρατηρούνται προβλήματα στις εφορευτικές επιτροπές, καθώς δεν έχουν εμφανιστεί μέλη των επιτροπών.

Υπάρχουν μάλιστα, περιπτώσεις όπου είχε εμφανισθεί μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στο τμήμα που ψηφίζει ο Αλέξης Τσίπρας λείπουν οκτώ μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ενώ «λειψή» ήταν και η επιτροπή στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη.

Στη Στερεά Ελλάδα σύμφωνα με τους δικαστικούς αντιπροσώπους και των 5 εκλογικών περιφερειών (Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Ευρυτανία και Βοιωτία) δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, ωστόσο από τους πολίτες εκφράζονται διάφορες απορίες επί της εκλογικής διαδικασίας.

Μικρά προβλήματα παρατηρούνται, κυρίως στην Εύβοια, σχετικά με την προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, να δημιουργείται κάποιο σημαντικό ή σοβαρό πρόβλημα στην εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας.

Πάνω από το 50% των μελών των εφορευτικών επιτροπών δεν βρέθηκαν σήμερα στις θέσεις τους, στην Αχαϊα, σύμφωνα με το dete.gr. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ , στα πιο πολλά εκλογικά τμήματα να υπάρχει ένα μέλος, πολλές φορές το αναπληρωματικό ή και κανένα. Οι εκλογές όμως ήταν τριπλές και μάλιστα με 4 κάλπες με αποτέλεσμα να επικρατεί πανδαιμόνιο. Κυρίως στις ευρωεκλογές. Μια και απουσίαζαν μέλη εφορευτικών επιτροπών οι εκλογείς μάζευαν ένα ένα μόνοι τους τα 40 ευρωψηφοδέλτια. Και αν ο ψηφοφόρος ήταν ηλικιωμένος,  μπορεί να ήθελε και 10 λεπτά μόνο για να τα μαζέψει. Κάποιοι αγανακτούσαν και έπαιρναν μόνο το ψηφοδέλτιο που θα έριχναν στην κάλπη! Σε κάποια τμήματα πάντως επιστρατεύτηκαν πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν για να συγκροτήσουν την εφορευτική επιτροπή.

Μικροπροβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν σε ένα εκλογικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η ψηφοφορία ξεκίνησε με μία μικρή καθυστέρηση, επειδή άργησε να προσέλθει ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Επίσης, σε άλλο εκλογικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας έλειπε μία κάλπη και ο δήμος αναμένεται να τοποθετήσει νέα, ενώ σε πολλά τμήματα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταγράφονται απουσίες μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Μακεδονία

Στη Θεσσαλονίκη μια  δικαστική αντιπρόσωπος χρειάστηκε να αντικατασταθεί λόγω ασθένειας σε εκλογικό τμήμα, χωρίς όμως να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκλογική  διαδικασία.

Στην περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας,  σε πολλά εκλογικά τμήματα σε όλη την έκταση της περιφέρειας δεν είχαν προσέλθει τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος μίλησε για «ένα γνωστό φαινόμενο» που αντιμετωπίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και οφείλεται στο γεγονός ότι «τα μέλη δεν λαμβάνουν καμία εκλογική αποζημίωση».

Παράλληλα, στην περιφέρεια της  Κοζάνης σε ορισμένες περιπτώσεις που οι αίθουσες (εκλογικά τμήματα) όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν μικρές, χρειάστηκε να γίνουν κατατμήσεις και οι δυο κάλπες να μεταφερθούν σε διπλανούς χώρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα της ψηφοφορίας.

 Όπως ανέφερε η εφέτης, Έφη Μπράμη, υπεύθυνη για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τη διαδικασία της ΠΕ Κοζάνης μετά τις αναφορές των δικαστικών αντιπροσώπων, «χρειάστηκε σε περίπου 6 περιπτώσεις να μεταφερθούν οι δύο κάλπες σε διπλανές αίθουσες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις τόσο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών όσο και της ασφαλούς εκλογικής διαδικασίας».

Απώλεια σφραγίδων

Όμως, την απώλεια σφραγίδων δικαστικών αντιπροσώπων κατήγγειλαν το προηγούμενο 24ωρο επικεφαλής συνδυασμών στον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Για την υπόθεση κατατέθηκαν σχετικές μηνύσεις.

πηγή: protothema

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ