Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Δικαιοσύνη: Ο Αλεξης Τσίπρας βάζει στη δημόσια κουβέντα τους «καυγάδες» των δικαστών και απευθύνεται στο κίνημα της γραβάτας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαιοσύνη: Ο Αλεξης Τσίπρας βάζει στη δημόσια κουβέντα τους «καυγάδες» των δικαστών και απευθύνεται στο κίνημα της γραβάτας

Η υπόθεση Novartis είναι ένα θέμα που δεν αποτελεί- εκ του αποτελέσματος-  το προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ. Οσα έγιναν ή δεν έγιναν εκεί αποτελούν στοιχείο έρευνας, αλλά σίγουρα η οσμή που αφήνει η υπόθεση δεν αφήνει είναι ευχάριστη. Δικαστες και εισαγγελείς κατά δικαστών και εισαγγελέων και κατά πολιτικών προσώπων. Είναι μια εικόνα σήψης και αδιαφάνειας που  το κυριότερο αποδομεί την εικόνα της Δικαιοσύνης προς τον κόσμο. Αν όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης αυτό άνθισε, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, εμπεδώθηκε. Με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες του χώρου,  να μιλούν ξεκάθαρα για κατάσταση που δεν είχαν ξαναβιώσει.

Συνεπώς με αφορμή την συζήτηση για τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, διαφάνηκε ένα χαρακτηριστικό της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφορά ουσιαστικά την προσπάθειά της να αποκτήσει και πάλι  κεφάλι και «πρόσωπο» στο χώρο. Να μιλήσει στους δικαστές και κυρίως στο «κίνημα της γραβάτας» , στους δικηγόρους που αποτελούν έναν κομβικό πυρήνα, τον οποίο έχασε παταγωδώς η κυβέρνησή του μαζί με τη μεσαία τάξη.

Οι δικαστές

Είναι δεδομένο ότι οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη, κυρίως σε επίπεδο προσώπων,  δημιούργησε μια πολεμική ατμόσφαιρα στο χώρο. Η παρουσία κυρίως της πρωην προεδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους δικαστές, καθώς η πρώην πρόεδρος και της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής Ενωσης , της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , κατηγορήθηκε ότι – επειδή δεν μπορούσε να τη ελέγξει ουσιαστικά προσπάθησε να τη διασπάσει με τη δημιουργία Ενωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστικών Λειτουργών. Ο Αλέξης Τσίπρας λοιπόν, έπιασε ο νήμα από εκεί μιλώντας στην Ολομέλεια για το θέμα Παπαγγελόπουλου: «…Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, λοιπόν, ήταν αυτή η οποία μας κατηγορούσε –και εμένα προσωπικά- ότι δεν σέβομαι τους θεσμούς, επειδή μια πρώην δικαστικός έγινε νομικός σύμβουλος στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Και μόλις εξελέγη, δύο πρώην ανώτατοι δικαστικοί έγιναν στελέχη της κυβέρνησης, όχι σύμβουλοι. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο ένας και υφυπουργός Δικαιοσύνης ο άλλος».

Δηλαδή Θάνου εγώ, Πικραμμένο και Κράνη εσείς. Ανεξάρτητα από την θεσμική ταύτιση βέβαια, υπάρχει και η βαρύητα των προσώπων. Αλλά η ομιλία του πρωην πρωθυπουργού, ήταν επι θεσμικών θεμάτων.

 Το «πραξικόπημα»

Η συνέχεια, με τις κινήσεις Θάνου στη Δικαιοσύνη,  είναι γνωστή. Οι τρείς παρατάξεις του δικαστικού χώρου (απο αριστερά, κέντρο και προς τα δεξιά) δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο που «κυβέρνησε» επι 4 χρόνια την Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων .  Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη ήταν αναιμική και η ατμόσφαιρα εχθρική. Αυτά όπως είναι παρελθόν, τουλάχιστον για ένα κομμάτι της μεγαλύτερης Ενωσης. Ο καυγάς πλεον μετά των δυο πλευρών (Σεβαστίδης από τη μία και Σαλάτας- Λυμπερόπουλος από την άλλη) είναι επιπέδου «ρινγκ». Βλέπετε οι επικείμενες εκλογές και το ποιος θα πάρει κεφάλι , ελλείψει και του «κοινού εχθρού Θάνου»,  έβγαλαν τα μαχαίρια. Υβρεις , καταγγελίες, παραιτήσεις  κλπ που οδηγησα στο να χάσει την πλειοψηφία ο προεδρος Χριστ. Σεβαστίδη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η πλειοψηφία των 9 μελών να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών λόγω κορονοϊού και να ζητήσει τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στα δικαστήρια. Εκεί είναι που τα πράγματα πήραν φωτιά και η πλευρά του προεδρείου( μειοψηφία στο συμβούλιο) μίλησε για πραξικόπημα. Αποψη που κατέθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας:  «…Και τώρα που μιλάμε, η κυβέρνηση καταγγέλλεται ότι βρίσκεται πίσω και από ένα εν εξελίξει πραξικόπημα στη μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού μέσω της στάσης του υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στα αιτήματά της, έχει η ίδια η κυβέρνηση προκαλέσει την τεχνητή καρατόμηση του σημερινού Δ.Σ., με στόχο μέχρι το νέο δικαστικό έτος η Ένωση να μείνει σε αναγκαστική αφωνία, διότι είναι ενοχλητική η φωνή της. Κι αυτό γιατί είναι η Ένωση που τόλμησε να καταγγείλει τις αντιδραστικές πολιτικές που φέρνει η απούσα σήμερα κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των πολιτών. Είναι η ίδια Ένωση της οποίας τα διαβήματα επάνω σε πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και στελέχωσης των δικαστηρίων η κυβέρνηση απαξιώνει συνειδητά….».

Οι δικηγόροι

Το θεμα με τους δικηγόρους είναι πιο σύνθετο καθώς αρχικά η μπάλα χάθηκε για μακρό χρονικό διάστημα , όμως οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν με ένα τρόπο ότα ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης , ο Μιχάλης Καλογήρου , νυν διευθυντής του Γραφείου του Αλεξη Τσίπρα.   Παρέμειναν όμως οι πληγές από το «κίνημα της γραβάτας» , από τη φορολόγηση των επαγγελματιών και της μεσαίας τάξης. Σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες η ΝΔ έκανε θραύση. Τα πράγματα όμως περιπλάκησαν με το θέμα του voucher , οπου η αντίδραση των επιστημόνων και κυρίως των δικηγόρων ηταν σφοδρή κυρίως για ηθικούς και δευτερευόντως για οικονομικούς λόγους.

Αυτό το κύμα επιχειρεί τώρα να ακολουθήσει ο Αλ. Τσίπρας: «….Είτε με το περιβόητο voucher της κοροϊδίας χιλιάδων επιστημόνων της χώρας μας, μεταξύ αυτών και των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης. Με στόχο να δώσουν σε κάποιους ημέτερους περισσότερα από 80 εκ. ευρώ για προγράμματα ψευτοκατάρτησης…».

Οι προθεσμίες για τα τραπεζικά στελέχη

Ο κ.Τσίπρας όμως προχώρησε ακόμα παραπέρα μιλώντας για «…τροχονόμους που σφυρίζουν φάλτσα όσο περνάνε από δίπλα τους νέα σκάνδαλα, νέας διαπλοκής. Στα δε τραπεζικά στελέχη που κατηγορούνταν για κακουργηματικές πράξεις απιστίας, όχι μόνο τον τροχονόμο, τον βαστάζο και τον υπηρέτη κάνατε, κάνανε, οι κύριοι που απουσιάζουν. Και εσείς βεβαίως συνηγορείτε, νομοθετώντας μέσα στην πανδημία, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που εδώ βρισκόμασταν σε έκτακτες συνθέσεις, και νομοθετούσαν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Νομοθετώντας μέσα στην πανδημία διάταξη εξυπηρέτησης με την οποία ενώ όλες οι άλλες προθεσμίες είχαν ανασταλεί κανονικά, η τετράμηνη προθεσμία που αφορούσε τη δίωξή τους αφέθηκε κατ’ εξαίρεση να τρέξει και έτσι με κλειστά δικαστήρια να λάβουν τα τραπεζικά αυτά στελέχη την πολυπόθητη και, πιθανότατα, συμφωνημένη με την κυβέρνηση, ασυλία….».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ