Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία, ίσως κάποιοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι – Τι δήλωσαν οι ηγέτες προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία, ίσως κάποιοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι – Τι δήλωσαν οι ηγέτες προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής

Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι “οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς”. “Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ’ αυτή τη Σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

“Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης” συμπλήρωσε.

Το πόσο δύσκολες αναμένονται οι διήμερες συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και το μεγάλο χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις ξένων ηγετών την ώρα που προσέρχονταν στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μέρκελ: Πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις

Για «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» έκανε λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο και εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

«Πρέπει να πω ότι οι διαφορές είναι ακόμα πολύ, πολύ μεγάλες και επομένως δεν μπορώ να προβλέψω εάν αυτή τη φορά θα έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό είναι το επιθυμητό, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Θα χρειαστεί να υπάρξει από όλους μεγάλη διάθεση για συμβιβασμό προκειμένου να πετύχουμε κάτι καλό για την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο περιμένω πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις»

Ρούτε: Μικρότερη από 50% η πιθανότητα να συμφωνήσουμε

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, που έχει μπει «μπροστάρης» των λεγόμενων «σκληρών» του μπλοκ (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό η Φινλανδία), δήλωσε πως έφτασε στις Βρυξέλλες με σκοπό να πείσει τους άλλους ηγέτες με «επιχειρήματα» παρά με απειλές για βέτο, αν δεν περάσει η γραμμή του για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

«Αυτό που θεωρούμε πολύ σημαντικό είναι ότι οι χώρες κάνουν μεταρρυθμίσεις. Εάν θέλουν επίσης να δώσουμε επιχορηγήσεις αντί για δάνεια – που πραγματικά δεν βρίσκουμε τόσο καλές – τότε λέμε ότι πρέπει να δώσετε πολύ ισχυρές εγγυήσεις ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν» δήλωσε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους έξω από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ολλανδίας στις Βρυξέλλες.

«Έχουμε ιδέες για το πώς θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν μπορώ να πω περισσότερα γι ‘αυτό γιατί αυτό δεν βελτιώνει τη διαπραγματευτική μου θέση», πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα με κόκκινες γραμμές, ο Ρούτε είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια «μόνιμη ανταλλαγή χιλιάδων βέτο».

Ο Ρούτε επέμεινε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να περιέχει μια ρήτρα για το κράτος δικαίου, με αφορμή την Ουγγαρία που αντιτίθεται σε αυτό.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας μείωσε τις ελπίδες για συμφωνία κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής.

«Εκτιμώ ότι η πιθανότητα να επιτύχουμε συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μικρότερη από 50%.

Στο τέλος, το περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό από την ταχύτητα. Ένας αδύναμος συμβιβασμός δεν θα οδηγήσει την Ευρώπη παραπέρα», είπε ακόμα.

«Δεν είμαι αισιόδοξος για τώρα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Κανείς δεν θέλει να έρθει για άλλη [συνάντηση ηγετών]», είπε ακόμα.

Μακρόν: Αισιόδοξος αλλά επιφυλακτικός

«Αισιόδοξος» αλλά «επιφυλακτικός» δήλωσε προσερχόμενος ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, που χαρακτήρισε τη σημερινή σύνοδο «μια στιγμή αλήθειας και φιλοδοξίας για την Ευρώπη».

Με τον Σαρλ Μισέλ και την Άνγκελα Μέρκελ «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθεί μια συμφωνία», συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Το σχέδιο ανάκαμψης και ο προϋπολογισμός της ΕΕ «θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάκαμψη της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Μισέλ: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις – Μπορεί να έχουμε συμφωνία

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. “Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να προετοιμάσουμε αυτήν τη σύνοδο κορυφής, πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία” δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ.

Φινλανδία: «Θα δούμε πώς θα πάει»

«Έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο μπροστά μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν. «Νομίζω ότι έχουμε και πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, οπότε θα δούμε πώς θα προχωρήσει. Αλλά ελπίζω σε αυτό το σημείο και ελπίζω ότι θα βρούμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, ότι κάθε κράτος μέλος θα έχει τη γνώμη του, και επίσης προθυμία να βρούμε συμβιβασμούς από κοινού»

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Κρίσιμη είναι η Σύνοδος Κορυφής που αρχίζει σήμερα Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων βρίσκονται αφενός οι εξελίξεις στο «καυτό» μέτωπο της οικονομίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό της Ένωσης, αφετέρου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η απάντηση που καλείται να δώσει η Ένωση απέναντι στην ολοένα κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ιδίως μετά τις μονομερείς αποφάσεις της Άγκυρας στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, αλλά και το BREXIT.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου οπότε και θα πουν το «ναι» τα 27 κράτη-μέλη.

«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις των «φειδωλών», δηλαδή της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφήνει ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο ικανοποίησε την Κομισιόν. Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι «φειδωλοί» δείχνουν να έχουν σκληρύνει τη στάση τους κάτι που όπως εξήγησε «μπορεί να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί όμως και όχι».

Κυρ. Μητσοτάκης: Μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία τόνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στις διαβουλεύσεις αυτές, η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Η Σύνοδος ξεκινά στις 10 το πρωί ώρα Βρυξελλών. Ωστόσο, αμφίβολη εκτιμάται ότι είναι η ολοκλήρωσή της το Σάββατο. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου οπότε και θα πουν το «ναι» τα 27 κράτη-μέλη.

«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις των «φειδωλών», δηλαδή της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφήνει ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο ικανοποίησε την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία μείωση στα 750 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ίδια παραμένει και η αναλογία, 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια. Ωστόσο, από τα χρήματα των επιχορηγήσεων, το 70% θα δοθεί μέχρι το 2022 με βάση τον πληθυσμό, το ΑΕΠ κατά κεφαλή και την ανεργία κατά τα έτη 2015-2019, ενώ το υπόλοιπο 30% θα δοθεί το 2023 λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας το 2020 και το 2021.

Όσον αφορά στο ΠΔΠ, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ υπήρξε μείωση 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον το ποσό να φτάνει τα 1,074 τρισ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι «φειδωλοί» δείχνουν να έχουν σκληρύνει τη στάση τους κάτι που όπως εξήγησε «μπορεί να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί όμως και όχι».

Παράλληλα, κοινοτικός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία μόνο στους «φειδωλούς», αλλά σε κάθε χώρα καθώς και οι 27 πρέπει να συμφωνήσουν».

«Όλοι οι ηγέτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα. Ο καθένας εκπροσωπεί τη χώρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές» σημειώνει η ίδια πηγή, ενώ σε σχέση με τη διάρκεια του ταμείου ανάκαμψης επισημαίνει «ότι θα ήταν προτιμότερο να είναι τετραετούς διάρκειας, ωστόσο και τα τρία χρόνια της πρότασης Σαρλ Μισέλ δεν έχουν κάποια θεμελιώδη διαφορά».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα άσκησης βέτο, κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα πάντα είναι «απρόβλεπτα».

Πηγή: enikos.gr – efsyn.gr – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ