Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Politico: Σχέδιο ίδρυσης «Σχολής κατασκόπων» στην Ελλάδα εξετάζει η ΕΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Politico: Σχέδιο ίδρυσης «Σχολής κατασκόπων» στην Ελλάδα εξετάζει η ΕΕ

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ εξετάζουν σχέδια αμυντικής θωράκισης της Ένωσης, ενώ στην Ελλάδα εξετάζουν την ίδρυση Σχολής κατασκόπων, αλλά καθώς και πρόγραμμα εκπαίδευσης πληρωμάτων ελικοπτέρων.

Τα σχέδια, που έχουν δει δημοσιογράφοι του Politico, περιλαμβάνουν από την κοινή εκπαίδευση και τις κοινές εγκαταστάσεις μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και της αεράμυνας.

Σημαντικό βήμα στη συλλογή πληροφοριών θα ήταν η δημιουργία ενιαίας Ευρωπαϊκής Σχολής κατασκόπων, αναφέρει το Politico, που επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η εμβάθυνση στην συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών σκόνταφτε στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά πλέον με το Brexit να πλησιάζει, αυτό το εμπόδιο δεν υφίσταται πλέον.

Κατά το δημοσίευμα έχει υποβληθεί πρόταση στην Ελλάδα να αναλάβει την ηγεσία στο εγχείρημα της Σχολής κατασκόπων, με τη βοήθεια της Κύπρου, κάτι που σύμφωνα με το Politico προκαλεί έκπληξη, καθώς αυτές οι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ «έχουν τις στενότερες σχέσεις με την Μόσχα».

Εκτός της Σχολής κατασκόπων, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και μεγάλων υψομέτρων, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά πληρώματα, καθώς και τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις.

Στα σχέδια που επικαλείται το Politico περιλαμβάνονται ακόμη η δημιουργία κέντρου αξιολόγησης, του οποίου θα ηγούνται η Γαλλία και η Σουηδία, και θα συντονίζει τα κέντρα αξιολόγησης που θα βρίσκονται στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Γερμανία θα είναι επιφορτισμένη με τη δημιουργία drones νέας γενιάς, με χρονικό ορίζοντα το 2025. Αυτά τα drones θα είναι σχεδιασμένα για να κάνουν παρακολούθηση στο έδαφος και την θάλασσα.

Η Ιταλία θα αναλάβει -πάντα κατά τα ίδια σχέδια που αποκαλύπτει το Politico- να αναπτύξει ένα σύστημα «αεράμυνας» απέναντι στην απειλή εχθρικών drones, είτε για την προστασία στρατευμάτων που επιχειρούν, είτε για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού εδάφους.

Η Γαλλία θα ηγείται του προγράμματος δημιουργίας νέας γενιάς πυραυλικών συστημάτων μεσαίας εμβέλειας.

Στον καταμερισμό του σχεδιασμού αυτού η Ιταλία θα αναπτύξει σύστημα παρακολούθησης με αερόστατα, η Τσεχία θα ηγείται της δημιουργίας μονάδας ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Γαλλία θα είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές βάσεις είτε στο Ευρωπαϊκό έδαφος είτε στη θάλασσα.

Πάντως όπως επισημαίνει το Politico, το στοίχημα είναι να μετουσιωθούν σε πράξη τα σχέδια αυτά, καθώς ανάλογα σχέδια που ανακοινώθηκαν πομπωδώς τον περασμένο χρόνο, παρέμειναν επί χάρτου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ