Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Έκδοση κινέζου στης ΗΠΑ ώστε να δικαστεί για οικονομική κατασκοπεία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκδοση κινέζου στης ΗΠΑ ώστε να δικαστεί για οικονομική κατασκοπεία

Ένα στέλεχος των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών εκδόθηκε από το Βέλγιο στις ΗΠΑ, όπου και θα αντιμετωπίσει κατηγορίες οικονομικής κατασκοπείας.

Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη Κινέζου πράκτορα από τις ΗΠΑ, αναφορικά με την κλοπή μυστικών εμπορικής κατασκοπείας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γιαντζούν Σου είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες συνωμοσίας, αλλά και προσπάθειας διάπραξης οικονομικής κατασκοπείας, αλλά και κλοπής εμπορικών μυστικών.

Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπογραμμίζουν ότι το κατηγορητήριο σηματοδοτεί την πρώτη σύλληψη μυστικού πράκτορα του Κινεζικού υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί.

Προσπάθησε να του αποκαλύψουν μυστικά

Κατηγορείται επίσης για προσπάθεια ακούσιας αποκάλυψης εμπορικών μυστικών από εργαζόμενους στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ, στην κινεζική κυβέρνηση.

Αυτή η πρωτόγνωρη έκδοση ενός Κινέζου πράκτορα πληροφοριών αποκαλύπτει την άμεση εποπτεία που ασκεί η κινεζική κυβέρνηση, στην διάπραξη οικονομικής κατασκοπείας σε βάρος των ΗΠΑ,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπιλ Πράιεσταπ, βοηθός διευθυντής στην Διεύθυνση Αντιτρομοκρατίας του FBI.

Ο Σου είναι ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, που από το 2013 φέρεται να εντόπισε ειδικούς σε θέματα πολιτικής αεροπορίας, τουλάχιστον σε τρεις εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης και της GE Aviation, η οποία έχει την έδρα της στο Σινσινάτι.

Ο ίδιος τους προσκαλούσε στην Κίνα, με το πρόσχημα της ομιλίας τους σε πανεπιστήμια, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, σύμφωνα με την καταγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η Κίνα προσπαθεί να αποσπάσει μυστικά

Ειδικότερα, ο Σου και οι συνάδελφοί του από το Κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας προσπάθησαν να οδηγήσουν τους ειδικούς, για να παραδώσουν εμπορικά μυστικά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπεν Γκλάσμαν, εισαγγελέας στη Νότια Περιφέρεια του Οχάιο, στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι διαθέτει ένα πρόγραμμα, μέσω του οποίου προσπαθεί να αποκτήσει ουσιαστικές τεχνολογικές πληροφορίες στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, αλλά και σε αρκετούς άλλους τομείς,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Σου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης άνω των 25 ετών.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ