Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αρχίζει η εκπαίδευση για αναγνώριση ριζοσπαστικοποιημένων 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αρχίζει η εκπαίδευση για αναγνώριση ριζοσπαστικοποιημένων 

Πριν από περίπου ένα χρόνο η γενική γραμματεία αντεγκληματικής πολιτικής, με έγγραφό της προς τους διευθυντές όλων των φυλακών της χώρας, ζητούσε να ενημερωθεί για το εάν έχουν υπάρξει “κρούσματα” τζιχαντιστών στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι διευθυντές, μετά από ενημέρωση που είχαν από τους αρχιφύλακες, είχαν απαντήσει αρνητικά. Κανείς δεν γνώριζε, κανείς δεν είχε αντιληφθεί εάν υπάρχουν φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης μέσα στις φυλακές.

“Στόχος” να μην επιτρέψεις σε κάποιον ισλαμιστή να περάσει στον άλλο πόλο

“Είναι  λογικό” λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι,  οποίοι δεν έχουν λάβει τέτοια εκπαίδευση. “Ενας μέσος υπάλληλος δεν μπορεί να διαγνώσει εάν υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν τέτοιες τάσεις ή που έχουν ενταχθεί σε κάποια ομάδα. Στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει εκπαίδευση όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαικές χώρες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με μέλη του Isis”.

Ειδικό σύστημα πληροφοριών

Στη Γαλλία και στο Βέλγιο, όπως λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, υπάρχει ειδικό σύστημα πληροφοριών και εξειδικευμένα προγράμματα εκμάθησης των τρόπων που μπορεί να κινούνται οι τζιχαντιστές, ώστε να αποκαλύπτονται και να παρακολουθούνται από τους φύλακες. Στην Ελλάδα, πιστεύεται ότι στη χώρα μας δεν μένουν ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, αλλά χρησιμοποιούν την Ελλάδα, ως διαμετακομιστικό κόμβο.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά ότι τα στελέχη του έχουν παρακολουθήσει προγράμματα στο εξωτερικό και τώρα ήρθε η ώρα να εκπαιδευτούν τόσο οι σωφρονιστικοί όσο και οι εξωτερικοί φρουροί. Μια πρώτη γεύση πήραν οι υπάλληλοι των φυλακών στην Αγία Χανίων τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να αντιληφθούν τους τρόπους αναγνώρισης, αλλά και διαχείρισης τέτοιων φαινομένων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ανάλογο πρόγραμμα και στους υπαλλήλους των φυλακών του Βόλου. Ήδη, κάποιοι διευθυντές φυλακών και στελέχη του υπουργείου έχουν ταξιδέψει σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ριζοσπαστικοποίησης και αναμένεται να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στο προσωπικό που διαβεί με τους κρατούμενους. “Στόχος” λένε στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης “είναι όχι μόνο να αναγνωρίσεις αλλά και να μην επιτρέψεις σε κάποιον ισλαμιστή να περάσει στον άλλο πόλο. Και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα στη φυλακή, όπου οι κρατούμενοι ομαδοποιούνται”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ