Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δεύτερος ξυλοδαρμός στο «ειδικό» κελί του Αυλώνα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δεύτερος ξυλοδαρμός στο «ειδικό» κελί του Αυλώνα

Το δεύτερο περιστατικό άσκησης βίας σε κρατούμενο στο αποκαλούμενο ειδικό κελί των φυλακών Αυλώνα, και όχι το πρώτο, ήταν αυτό σε βάρος του 19χρονου Αλβανού κατηγορούμενου για τον φόνο της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Απριλίου, στο ίδιο κελί είχε τοποθετηθεί ένας 20χρονος κατηγορούμενος για κλοπές ο οποίος δέχτηκε επίθεση από τρείς συγκρατούμενούς του που τον ξυλοξκόπησαν άγρια. Ο νεαρός φώναξε, ζήτησε βοήθεια, αλλά ουδείς από τους φύλακες εμφανίστηκε. Απλά τον βρήκαν αργότερα χτυπημένο και φοβισμένο.

Ο κρατούμενος έκανε καταγγελία στο Συμβούλιο των φυλακών και όπως αποδείχτηκε, λόγω υποστελέχωσης δεν υπήρχε φύλακας για το συγκεκριμένο πόστο, στο σημείο πρόσβασης, δηλαδή στο κελί.

Το «ειδικό» κελί

Να σκεφτεί κανείς πως το συγκεκριμένο είναι ένα ειδικό κελί πολλαπλής χρήσεως, το παλιό πειθαρχείο.

Όπως πρόσφατα έγραψε η «Καθημερινή», το κελί αυτό χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια είτε ως απομόνωση -σε περιπτώσεις που κάποιος κρατούμενος έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα- ή σαν προστασία, όταν υπάρχουν φόβοι για την ασφάλεια κρατουμένου.

Γι’ αυτό και επιλέχθηκε το κελί για τον 19χρονο κατηγορούμενο για το έγκλημα της Ρόδου, καθώς ήταν προφανείς οι κίνδυνοι από την συνύπαρξή του με τους άλλους κρατούμενους.

Το κελί αυτό όμως έχει κενά ασφαλείας τα οποία ήταν γνωστά σε όλους (και από την περίπτωση του 20χρονου που αναφέρθηκε παραπάνω) καθώς δεν υπήρχε φύλακας απ’ έξω, ούτε κάμερα στο σημείο (με το σκεπτικό πως οι κρατούμενοι θα την έσπαγαν).

Στην περίπτωση του 20χρονου φέρεται να αποκαλύφθηκε πως η κλειδαριά του κελιού ήταν απαρχαιωμένη, κι αν ο φύλακας κατά λάθος ή επί τούτου κλείδωσε αντί για δύο, μία φορά, τότε με ένα απλό σιδεράκι αυτή θα άνοιγε πανεύκολα σε λιγότερο από 1 λεπτό.

Η αναφορά

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι φέρονται να είχαν κάνει παλαιότερα αναφορά στο υπουργείο πως η κλειδαριά ήταν απαρχαιωμένη και θα έπρεπε να αντικατασταθεί. Ακριβώς επειδή το πρόβλημα ήταν γνωστό, τον Απρίλιο προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη για το ποιος είχε αφήσει το κελί -και τον κρατούμενο- εκτεθειμένο, κλειδώνοντας όχι δύο αλλά μία φορά.

Ο κρατούμενος τότε, στην αναφορά που έκανε, έδωσε τη δική του εκδοχή: «Ένας υπαρχιφύλακας που με έχει βάλει στο μάτι το έκανε, ώστε οι κρατούμενοι να μπουν», είχε πει. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση και σχηματίστηκε δικογραφία.

Ανάλογα ερωτήματα θα κληθούν ξανά να ερευνήσουν στις φυλακές του Αυλώνα τώρα, καθώς, όπως φαίνεται, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ