Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ισόβια κάθειρξη για έγκλημα μίσους στον Νεοναζί που παρέσυρε διαδηλωτές στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια σκοτώνοντας μια νεαρή γυναίκα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ισόβια κάθειρξη για έγκλημα μίσους στον Νεοναζί που παρέσυρε διαδηλωτές στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια σκοτώνοντας μια νεαρή γυναίκα

Ο αυτοχαρακτηριζόμενος “Νεοναζί” που σκότωσε μια γυναίκα όταν έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε ένα πλήθος διαδηλωτών το 2017 στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς το δικαίωμα αναστολής από ομοσπονδιακό δικαστήριο της πόλης.

Οι συνήγοροι του Τζέιμς Φιλντς, 22 ετών, από το Μόρνι του Οχάιο, απηύθυναν έκκληση στον δικαστή να επιβάλει μικρότερη ποινή στον πελάτη τους για την επίθεση που σημειώθηκε στις 12 Αυγούστου του 2017. Η διαδήλωση στην οποία συμμετείχε το θύμα του, η Χέδερ Χέιερ, οργανώθηκε είχε οργανωθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συγκέντρωση ενός πλήθους ακροδεξιών, υπέρμαχων της λευκής φυλής, στην πόλη.

Ο Φιλντς τραυμάτισε άλλους 19 ανθρώπους.

Η κινητοποίηση αυτή αποδείχτηκε κρίσιμης σημασίας για την άνοδο της “εναλλακτικής δεξιάς” (alt-right), μιας χαλαρής ένωσης περιθωριακών ομάδων που προασπίζονταν τον λευκό εθνικισμό και αισθάνονταν ότι ενδυναμώθηκαν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία το 2016. Ο ίδιος ο πρόεδρος επικρίθηκε δριμύτατα τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά επειδή αρχικά είχε δηλώσει ότι υπήρχαν “καλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές”, δηλαδή και στις δύο διαδηλώσεις του Σάρλοτσβιλ.

Στις μετέπειτα κινητοποιήσεις της η alt-right δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο μεγάλα πλήθη.

Νωρίτερα στο δικαστήριο προβλήθηκε ένα βίντεο που δείχνει τον Φιλντς να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για να επιτεθεί στο πλήθος των αντιδιαδηλωτών.

Οι γονείς της Χέδερ Χέιερ περιέγραψαν τον πόνο τους για τον χαμό της κόρης τους. “Δεν θα συνέλθω ποτέ εντελώς από αυτό” είπε ο πατέρας της, Μαρκ ενώ η μητέρα της, Σούζαν Μπρο, περιέγραψε ότι ορισμένες στιγμές κλαίει ανεξέλεγκτα.

Πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο Φιλντς ζήτησε συγγνώμη “για τις πράξεις του” και “για το κακό που προκάλεσε”, όμως ο δικαστής Μάικλ Ουρμπάνσκι δεν έδειξε να πείθεται για τη μεταμέλειά του. “Πολλά από τα θύματα τραυματίστηκαν σοβαρά. Πολλά από τα θύματα είναι νέοι άνθρωποι που θα υποφέρουν από αυτό το έγκλημα μίσους για πολλά χρόνια”, τόνισε. Ο Ουρμπάνσκι του αρνήθηκε το δικαίωμα αναστολής της ποινής, τονίζοντας ότι “το να αποφυλακιστεί σε μια ελεύθερη κοινωνία είναι υπερβολικά μεγάλο ρίσκο”.

Οι εισαγγελείς σημείωσαν ότι ο Φιλντς είχε ασπαστεί βίαιες πεποιθήσεις πολύ προτού να προβεί στη συγκεκριμένη πράξη. Έναν μήνα πριν από την επίθεση ανήρτησε στο Instagram μια εικόνα που έδειχνε ένα αυτοκίνητο να πέφτει σε ένα πλήθος ανθρώπων, με τη λεζάντα: “Έχετε το δικαίωμα να διαμαρτύρεστε, αλλά έχω καθυστερήσει για τη δουλειά”.

Ακόμη και μετά την επίθεση, παρέμεινε αμετανόητος. Σε ένα τηλεφώνημα που έκανε στη μητέρα του από τη φυλακή επιτέθηκε φραστικά στη Σούζαν Μπρο, τη μητέρα του θύματός του. “Είναι κομμουνίστρια. Είναι μια φιλελεύθερη εναντίον των λευκών”, είπε. Όταν η μητέρα του τον παρακάλεσε να σκεφθεί ότι η γυναίκα αυτή “έχασε την κόρη της”, εκείνος απάντησε: “Αυτή είναι ο εχθρός”.

Ο Φιλντς δήλωσε ένοχος στην κατηγορία της διάπραξης εγκλήματος μίσους κατόπιν συμφωνίας με τους εισαγγελείς για να μην του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ