Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νοσοκομείο Παίδων: Φιλοξενούμενος με εισαγγελική εντολή κακοποίησε νοσηλευόμενο παιδί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νοσοκομείο Παίδων: Φιλοξενούμενος με εισαγγελική εντολή κακοποίησε νοσηλευόμενο παιδί

Με αφορμή την κακοποίηση νοσηλευόμενου παιδιού από ανήλικο φιλοξενούμενο  (με εισαγγελική εντολή) οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων ζητούν απαντήσεις από του αρμοδίους

Τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους και γίνονται «πρωταγωνιστές» σε περιστατικά παραβατικότητας, επιθετικότητας και βίας από παιδιά που περιθωριοποιούνται και ιδρυματοποιούνται «φιλοξενούμενα» μέσα στα Παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

Η κατάσταση εντείνεται

Και αυτή η κατάσταση εντείνεται στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας όπως τη βιώνουν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια μετά από την φιλοξενία των παιδιών που έχουν παραπεμφθεί με εισαγγελική εντολή.

Μια κατάσταση αυτή την έχουν περιγράψει πολλές φορές προς τους αρμόδιους, όμως το πράττουν και πάλι με αφορμή την κακοποίηση του νοσηλευόμενου παιδιού από ανήλικο φιλοξενούμενο με εισαγγελική παραπομπή.

Με επιστολή που υπογράφουν οι εργαζόμενοι και την οποία απευθύνουν προς τη διοίκηση και τις νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων Παίδων, τους εισαγγελείς ανηλίκων, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής και τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητούν επίσημες και συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς την ανάληψη δεσμευτικών δράσεων για την αντιμετώπιση των δεκάδων παιδιών που βρίσκονται «φιλοξενούμενα» κι «εγκλωβισμένα» στα Παίδων.

Ο σκοπός της «φιλοξενίας» αυτής είναι ο ιατρικός τους έλεγχος πριν τη μεταφορά τους σε κάποιο κατάλληλο Ίδρυμα, κάτι όμως που δεν γίνεται ποτέ.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως οι διευθυντές των παιδιατρικών κλινικών και του παιδοψυχιατρικού τμήματος του «Η Αγία Σοφία» έχουν προτείνει κάθε παιδί να προσάγεται στο νοσοκομείο έχοντας ήδη συνδεθεί με το ίδρυμα ή φορέα που θα αναλάβει την προσωρινή ή μόνιμη φιλοξενία και φροντίδα του. Και συνεχίζουν:

«Τα παιδιά αυτά όμως, παραμένουν στο νοσοκομείο πάνω από έξι μήνες, με το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν επαρκείς δομές για την φιλοξενία τους. Κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο τα περισσότερα των παιδιών είναι ασυνόδευτα, με εξαίρεση όσα καλύπτονται για κάποιες ώρες ημερησίως από την παρουσία εθελοντών.

Τα παιδιά απέχουν από εκπαιδευτικές δραστηριότητες-σχολείο, δεν έχουν κανέναν οικείο, δεν έχουν συγκεκριμένους ενήλικες φροντιστές, δεν έχουν οργανωμένη δραστηριότητα και οι μέρες τους κυλούν χωρίς περιεχόμενο. Τα περιστατικά βίας και παραβατικής συμπεριφοράς και οι σχετικές καταγραφές στους ιατρούς φακέλους και αστυνομικές εκθέσεις συσσωρεύονται.

Η υπομονή, το φιλότιμο και η ανοχή του προσωπικού του νοσοκομείου να προσπαθεί πέραν των αρμοδιοτήτων του να περιθάλψει να προστατεύσει και να προστατευθεί έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια του εφικτού, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, εξηγώντας πως «τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό σε αριθμό και αρμοδιότητα για τη διαχείριση του φαινομένου και παρακωλύεται συνεχώς η ομαλή τους λειτουργία και η παροχή φροντίδας στα παιδιά που νοσούν».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ