Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ξεκίνησε η δίκη του 94χρονου φύλακα σε ναζιστικό στρατόπεδο στην Γερμανία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξεκίνησε η δίκη του 94χρονου φύλακα σε ναζιστικό στρατόπεδο στην Γερμανία

Αντιμέτωπος με κάθειρξη έως 15 χρόνια βρίσκεται 76 χρόνια μετά τις πράξεις του ένας 94χρονος, πρώην φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο του Στούτχοφ, που κατηγορείται για συνεργεία σε εκατοντάδες φόνους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο νεαρός τότε φύλακας, επειδή γνώριζε τι συνέβαινε, θεωρείται συνεργός.

Η δίκη ξεκίνησε με τον ίδιο σε αναπηρικό αμαξίδιο και με τις καταθέσεις των απογόνων των θυμάτων του να ανοίγουν την ακροαματική διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο σε 14 δίωρες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 94χρονος Γερμανός, που ζει στο Μίνστερ, υπηρέτησε από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944 στο συγκεκριμένο στρατόπεδο και τότε ήταν 18 ετών με αποτέλεσμα τώρα να δικάζεται ως ανήλικος! Μάλιστα, Γι αυτό το λόγο οι εισαγγελικές αρχές δεν αποκάλυψαν την ταυτότητά του, αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, πρόκειται για έναν συνταξιούχο κηπουρό και το μικρό του όνομα είναι Γιόχαν.

Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Βοήθησε να σκοτώσουν τη μητέρα μου, εκείνη τη λατρεμένη μητέρα που μου έλειπε σε όλη μου τη ζωή», είπε μια μάρτυρας που σήμερα ζει στην Ινδιανάπολις των ΗΠΑ., ενώ ο εγγονός μιας κρατούμενης που σώθηκε σχολίασε: «Κανείς στην οικογένειά μου δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να κινηθεί μια δικαστική διαδικασία. Είμαι ευγνώμων. Για μένα, που ανήκω στην τρίτη γενιά, είναι πολύ σημαντικό».

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με την Die Welt, όταν τον ανέκρινε η αστυνομία, ο συνταξιούχος αρνήθηκε ότι ήξερε οτιδήποτε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και οι στρατιώτες λιμοκτονούσαν.

Στο Στούτχοφ, το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης εκτός γερμανικού εδάφους, πέθαναν 65.000 άνθρωποι, από τους περίπου 110.000 που στάλθηκαν εκεί. Μάλιστα, ο εισαγγελέας του Ντόρτμουντ Αντρέας Μπρέντελ κατά την έξοδό του είπε αργότερα στους δημοσιογράφους: «Στο Στούτχοφ χρησιμοποιούσαν όλες ή σχεδόν όλες τις μεθόδους θανάτου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ