Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Άτομο με κινητικά προβλήματα ο… βομβιστής των ΑΤΜ (ΦΩΤΟ)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άτομο με κινητικά προβλήματα ο… βομβιστής των ΑΤΜ (ΦΩΤΟ)

Όταν οι αστυνομικοί του τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής ξεκίνησαν την έρευνα τους πριν από οκτώ μήνες για μια από τις σπείρες που χτυπούσαν σχεδόν καθημερινά τα μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης δεν περίμεναν ότι πριν από λίγες μέρες θα περνούσαν χειροπέδες σε ένα 31χρονο που είχε κινητικά προβλήματα και μάλιστα είχε ενεργό ρόλο στα χτυπήματα.

Μελετώντας τα βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος, τα οποία κατέγραφαν τις κινήσεις των «βομβιστών» των ΑΤΜ δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Φορούσαν μαντήλια, κράνη, κουκούλες full face και πουκάμισα με μακριά μανίκια για να μην αφήνουν πίσω τους γενετικό υλικό. Όμως μια πληροφορία και κυρίως ένα συγκεκριμένο έμπειρο μάτι στον 11ο όροφο της Ασφάλειας «είδε» το κινητικό χαρακτηριστικό που έκανε την διαφορά. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί, είναι το γεγονός ότι ο 31χρονος είχε φυσική παρουσία στις περισσότερες επιθέσεις που γίνονταν με την χρήση εκρηκτικών και όχι με διοχέτευση αερίου, την γνωστή μέθοδο Ploofkraak. Εκτελούσε χρέη «τσιλιαδόρου» ενώ την μέρα που η σπείρα έκανε το τελευταίο της χτύπημα στην περιοχή της Κερατέας, αστυνομικοί τον εντόπισαν μαζί με τον φερόμενο αρχηγό να κρύβουν σε δασώδη περιοχή τα εκρηκτικά που θα χρησιμοποιούσαν για την ανατίναξη του ΑΤΜ. Ωστόσο, φρόντιζε να προφυλάσσει τον εαυτό του και τους συνεργούς του και στα περισσότερα χτυπήματα δεν έβγαινε από το αυτοκίνητο ώστε το κινητικό του πρόβλημα να μην «προδώσει» την ταυτότητα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός είχε αναγκαστεί να βάλει τεχνητό μέλος μετά από ατύχημα που είχε πριν από χρόνια.

Η δράση της σπείρας

Η σπείρα δρούσε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2018 και χρησιμοποιούσε κλεμμένα αυτοκίνητα ή πλαστές πινακίδες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που πριν από το χτύπημα τους, έκαναν ανάληψη χρημάτων από το ΑΤΜ το οποίο ελάχιστα λεπτά αργότερα θα «παγίδευαν» με μασούρια δυναμίτιδας. Ορμητήριο και τόπος συνάντησης ήταν ένα πρατήριο καύσιμων στην Δυτική Αττική αλλά και έναν χώρο «σάουνας» στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Μετά τις απολογίες τους προφυλακίστηκαν και τα τέσσερα μέλη. Ο συνήγορος ενός εκ των συλληφθέντων Γιάννης Γλύκας δήλωσε στο astinomiko.gr:

«Πρόκειται για ένα βαρύτατο κατηγορητήριο με αδικήματα όπως της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εκρήξεις, κλοπές, κατοχή εκρηκτικών, φθορές, το οποίο έχει πεδίο αποδόσεως του λόγω ενδείξεων στο παρόν στάδιο.

Βγαίνοντας όμως η υπόθεση προς εκδίκαση θα αναδεχθεί ότι η συμμετοχή του εντολέα μου είναι περιορισμένη καθότι ουδέποτε εντάχθηκε σε καμία ανύπαρκτη εγκληματική οργάνωση. Παραδέχεται τη συμμετοχή του σε δυο κλοπές χωρίς να υπάρχει στοιχείο για τις υπόλοιπες και μάλιστα με τη μορφή της απλής συνέργειας (τσιλιαδόρος). Επίσης, είναι πολύ μακριά από το επιχειρησιακό κομμάτι των εκρήξεων και της κατοχής εκρηκτικών πάντα με το δεδομένο ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας».

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας θεωρούν ότι οι συλληφθέντες είναι υπεύθυνοι και για άλλες επιθέσεις με στόχο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης σε διάφορες περιοχές της χώρας καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία τα οποία διερευνώνται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Πηγή: astinomiko.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ