Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πέντε «βαρώνοι», δύο εγκληματικές οργανώσεις, εκατοντάδες κιλά χασίς, ηρωίνης και κοκαΐνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πέντε «βαρώνοι», δύο εγκληματικές οργανώσεις, εκατοντάδες κιλά χασίς, ηρωίνης και κοκαΐνης

Δύο εγκληματικές οργανώσεις με πέντε κοινά πρόσωπα που κινούσαν τα νήματα και στις δύο, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία και καταδίκασε η Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για σπείρες που διακινούσαν εκατοντάδες κιλά (κυρίως) ακατέργαστης κάνναβης, κοκαΐνης και ηρωίνης από την Αλβανία. Επικεφαλής και των δύο ομάδων φέρονται 2 συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία  φέρονται να είχαν δημιουργήσει δύο διαφορετικούς διαύλους εισαγωγής και διακίνησης των ναρκωτικών.

Μάλιστα στη μια περίπτωση, ενταγμένος στο κύκλωμα φέρεται να ήταν και αστυνομικός, ο οποίος έπεσε στα μαλακά στο δικαστήριο.

Η πρώτη δίκη

Η πρώτη δίκη έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από αστυνομική έρευνα που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2016. Η Αστυνομία στηρίχτηκε κυρίως στην τεχνική επιτήρηση, στην παρακολούθηση δηλαδή των τηλεφωνικών συνομιλιών των κατηγορουμένων για ένα έτος από την αξιοποίηση των πληροφοριών. Η οργάνωση που φέρεται να είχε δύο υποομάδες,  λειτουργούσε για τη διακίνηση τεραστίων ποσοτήτων χασίς από την Αλβανία, κοκαΐνης αλλά ασχολούνταν και με την καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σπίτι ενός εκ των κατηγορουμένων στην επαρχία βρέθηκαν 166 δενδρύλλια.

Η ομάδα αποτελούνταν από 22 άτομα, Έλληνες και Αλβανούς υπηκόους. Κάποιοι ήταν επιφορτισμένοι με την εύρεση των ναρκωτικών από την Αλβανία και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, άλλοι με την αποθήκευση, φύλαξη, διακίνηση και εξεύρεση πελατών.

Αστυνομικός

Μεταξύ αυτών υπήρχε και αστυνομικός υπεύθυνος για τη φύλαξη-αποθήκευση των ναρκωτικών εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του, ο οποίος έπεσε στα μαλακά στο δικαστήριο. Υπεύθυνος για τη μεταφορά των ναρκωτικών ήταν ανάμεσα σε άλλους και ένας οδηγός ταξί.

Σύμφωνα με την αστυνομία από τις τεράστιες ποσότητες που κατασχέθηκαν σε σπίτια και καταφύγια, το προσδοκώμενο όφελος της εγκληματικής οργάνωσης ανερχόταν σε περισσότερα από 300.000 ευρώ, ποσό που καθίσταται κατά πολύ υψηλότερο αν συνυπολογιστούν οι ήδη διακινηθείσες ποσότητες κατά τον ένα χρόνο παρακολούθησης από την Αστυνομία, οι οποίες εκτιμώνται σε πάνω από 250 κιλά κάνναβης.

Ποινές            .

Εν τέλει οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων καταδικάστηκαν όπως κατηγορούνταν, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Οι ποινές τους κυμάνθηκαν από 8 έως 19 έτη κάθειρξης ενώ κάποιοι εξ’ αυτών αθωώθηκαν. Επίσης κάποιοι αθωώθηκαν καθώς είχαν ήδη καταδικαστεί στην έτερη υπόθεση.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος εν τέλει αθωώθηκε, Ιωάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης δήλωσαν: «Δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο της δικογραφίας και από κανένα αποδεικτικό μέσο η έστω και ήσσονος σημασίας ανάμειξη του εντολέως μας στην παρούσα υπόθεση. Η εμπλοκή του στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνο σε λίγες συνομιλίες, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με την κατηγορία που του αποδόθηκε και στερούνταν αποδεικτικής δύναμης, που θα μπορούσε να οδηγήσει το Δικαστήριο σε τυχόν καταδικαστική απόφαση σε βάρος του. Αναδείχτηκαν κατά την κύρια διαδικασία άπαντα τα στοιχεία, τα οποία και οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση της ορθότατης αθωωτικής απόφασης γι’ αυτόν. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την απαλλαγή του».

Η δεύτερη δίκη

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση η οποία εξαρθρώθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αποτελούνταν από τουλάχιστον 25 άτομα , και έφερνε από την  Αλβανία και την Τουρκία στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης  και ηρωίνης. Αποτελούνταν από Έλληνες, Αλβανούς και Σύριους υπηκόους. Και σε αυτήν την εγκληματική οργάνωση υπήρχε οδηγός ταξί για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη μεταφορά των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία πολλά από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, παραμένουν ασύλληπτα, καθώς δεν κατόρθωσαν οι Αρχές να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν.

Οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων καταδικάστηκαν όπως κατηγορούνταν, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Οι ποινές τους κυμάνθηκαν από 13 έως 23 έτη κάθειρξης ενώ σε δύο εξ΄ αυτούς επιβλήθηκε η ισόβια κάθειρξη.

*Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων,

Ιωάννης Γλύκας

Όπως επισημαίνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη, Ιωάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης το δικαστήριο αποδέχτηκε ότι υπάρχει εκκρεμοδικία για κάποιες πράξεις σε άλλο Δικαστήριο,  όπως και η ύπαρξη δεδικασμένου, καθώς υπάρχει και άλλη δικαστική απόφαση σε βάρος του για ίδιες πράξεις και το Δικαστήριο δε θα μπορούσε να τον καταδικάσει γι’ αυτές δεύτερη φορά:

«Σε σχέση με τις πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε, η ποινή του δεν είναι εξοντωτική και το σημαντικότερο όλων είναι ότι απέφυγε την εσχάτη των ποινών αφού του αναγνωρίστηκε η ελαφρυντική περίσταση της έμπρακτης μετάνοιας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ