Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου…

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα τα μεσάνυχτα από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Του ράπερ, που έχασε τη ζωή του από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά. Ο δολοφόνος, είναι πια εκτός φυλακής, και υπόδικος, μαζί με 60 ακόμη εμπλεκόμενους για μία σειρά ποινικών αδικημάτων. 

Η δίκη μετράει ήδη 275 συνεδριάσεις

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, επιχείρησε αρχικά να αποσυνδέσει εαυτόν από την Χρυσή Αυγή, οι φωτογραφίες που είδαν ωστόσο αργότερα το φως της δημοσιότητας, τον κατέτασσαν στα ενεργά μέλη, πλάι στα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 5 χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος στάθηκε όρθιος και κοίταξε «το Τέρας» στα μάτια» αναφέρει η οικογένεια του, «αποδεικνύοντας ότι ο φόβος και η ελευθερία, είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν. Από τη μέρα αυτή και μέχρι σήμερα στεκόμαστε κι εμείς ακόμα εδώ, ακλόνητοι, απέναντι στους χρυσαυγίτες δολοφόνους του, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποδείξουν ότι είναι ένα δήθεν “νόμιμο” πολιτικό κόμμα, και όχι μια νεοναζιστική οργάνωση με μόνο στόχο να κατασπαράξει όποιον φαντασιώνεται ως εχθρό της, σε συνεχεία των ιδεολογικών της προγόνων».

Το βίντεο της δολοφονίας

Η δίκη των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, μετράει ήδη 275 συνεδριάσεις. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, ενώ εντύπωση προκάλεσε η έρευνα που έκανε το κέντρο  Forensic Architecture, εξετάζοντας καρέ-καρέ τα γεγονότα πριν και μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η έρευνα συνοδεύτηκε μάλιστα και από ένα βίντεο, το οποίο, προβλήθηκε στο δικαστήριο μετά από την εισήγηση της εισαγγελέως.

Η «αδράνεια»

Το βίντεο αποκαλύπτει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα έγινε ανάμεσα στις 00:03-00:04 ενώ λίγο νωρίτερα, στις 23:59 από την οδό Τσαλδάρη είχε περάσει το κονβόι των χρυσαυγιτών. Σύμφωνα με τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, κατέδειξε όμως και κάτι ακόμη: την αδράνεια των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονταν στην περιοχή. Εάν παρενέβαινε νωρίτερα, ίσως το κακό να είχε αποφευχθεί. 

Σε λίγες ημέρες θα ανοίξει ο κύκλος των μαρτύρων υπεράσπισης. Έχουν δηλωθεί 230 πρόσωπα, ωστόσο άγνωστο παραμένει πόσοι τελικά θα καταθέσουν. Οι κατηγορούμενοι και δη οι βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί στο ακροατήριο, έχουν δηλώσει ότι θα είναι παρόντες στην φάση των απολογιών. Αρνούνται άλλωστε την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που τους βαρύνει και κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη. 

Όπως όλα δείχνουν και αυτός ο χρόνος θα κυλήσει χωρίς την έκδοση της απόφασης, με πιθανότερο το σενάριο της ολοκλήρωσης της δίκης την άνοιξη του ερχόμενου έτους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ