Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πυρετώδεις οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την επίθεση στο προξενείο της Ρωσίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρετώδεις οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την επίθεση στο προξενείο της Ρωσίας

Πυρετώδεις είναι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εξιχνιαστεί πλήρως η επίθεση με χειροβομβίδα στο προξενείο της Ρωσίας στην οδό Τζαβέλα στο Χαλάνδρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πίσω από την τρομοκρατική αυτή ενέργεια οι αρχές «βλέπουν» την «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει δείξει στο παρελθόν πως διαθέτει στο οπλοστάσιό της αμυντικού τύπου χειροβομβίδες ανατολικής προέλευσης, όπως αυτή που έριξαν οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες.

Ήθελαν να προκαλέσουν ακόμα και τραυματισμό

Οι υπεύθυνοι φύλαξης του ρωσικού προξενείου αντιλήφθηκαν την μικρής ισχύος έκρηξη από τις κάμερες ασφαλείας και αμέσως ενημέρωσαν την Ασφάλεια της ρωσικής πρεσβείας στο Ψυχικό που ειδοποίησε και την Αστυνομία, η οποία με τη σειρά της απέκλεισε το χώρο για έρευνες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως ίσως τα μέλη της οργάνωσης ήθελαν να προκαλέσουν ακόμα και τραυματισμό στο ρωσικό προξενείο, καθώς πέταξαν την χειροβομβίδα στο κενό, ακριβώς κάτω από την θωρακισμένη σκοπιά στην εξώπορτα του κτιρίου, στην οποία ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχε αστυνομικός φρουρός!

Οι εξωτερικές κάμερες στον περίβολο του προξενείου έχουν καταγράψει την διέλευση της μοτοσικλέτας με τους δυο δράστες και μάλιστα τον συνεπιβάτη να πετά την χειροβομβίδα κάτω από το θωρακισμένο κουβούκλιο του φρουρού. Το υλικό εξετάζεται ήδη στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών. Επίσης, εξετάζεται μια μοτοσικλέτα τύπου εντούρο, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίησαν οι δράστες, την οποία εντόπισαν άνδρες της Αστυνομίας καμένη στην οδό Οικονόμου στα Εξάρχεια, λίγη ώρα μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Η χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2016, δυο αναβάτες μηχανής είχαν ρίξει παρόμοιου τύπου χειροβομβίδα στην πρεσβεία της Γαλλίας στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, τραυματίζοντας ευτυχώς ελαφρά τον αστυνομικό φρουρό. Η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» είχε αναλάβει τότε την ευθύνη με προκήρυξή της.

«Οι παραδοσιακά και σε βάθος αιώνων αγαστές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τη Ρωσία δεν πρόκειται να επηρεασθούν από ανάλογες έκνομες και απολύτως καταδικαστέες πράξεις. Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διερεύνηση του περιστατικού και την υπαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την επίθεση στο προξενείο της Ρωσίας, στο Χαλάνδρι. Σε ανακοίνωσή της, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα εκφράζει την «ευγνωμοσύνη της στις ελληνικές αρχές για την άμεση ανταπόκρισή τους» και σημειώνει πως παραμένει σε στενή επαφή μαζί τους.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρει πως η συγκεκριμένη επίθεση «προστίθεται σε δεκάδες άλλες που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια, σε πρεσβείες, προξενεία, πρεσβευτικές και προξενικές κατοικίες». Τονίζει μάλιστα πως «η εικόνα, όμως, αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα και δημιουργεί κλίμα γενικής ανασφάλειας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ