Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πως κλέβουν την εφορία και «εξαφανίζουν» τις αποδείξεις οι high tech επιχειρηματίες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πως κλέβουν την εφορία και «εξαφανίζουν» τις αποδείξεις οι high tech επιχειρηματίες

Όλο και πιο εξελιγμένοι γίνονται οι τρόποι που βρίσκουν επιχειρηματίες ώστε να μην κόβουν αποδείξεις και να «κλέβουν» την εφορία.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό της Κρήτης όπου επιχειρηματίας  με εξειδικευμένο λογισμικό κατάφερνε στο τέλος της ημέρας να διαγράφει από τη μνήμη της ταμειακής μηχανής τον μεγαλύτερο όγκο των αποδείξεων που είχαν εκδοθεί.

Τα κόλπα που εντοπίζουν οι ελεγκτές της εφορίας δείχνουν τους απίθανους τρόπους βρίσκουν οι επαγγελματίες ώστε να κρύψουν εισοδήματα και να μην αποδώσουν τον ΦΠΑ. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ λόγω της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία ευρώ ΦΠΑ δεν καταλήγει στα κρατικά ταμεία.

Τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν είναι πολλά:

  • η απλή μη έκδοση απόδειξης με την αποδοχή μετρητών. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν εντοπισθεί να προσφέρουν ακόμη και μεγάλες εκπτώσεις στους πελάτες τους αρκεί η πληρωμή να γίνει με μετρητά.
  • η έκδοση δελτίου παραγγελίας αντί για την κανονική απόδειξη. Οι παραβάτες έχουν εγκαταστήσει ειδικό μηχανισμό εκτύπωσης των δελτίων παραγγελίας τα οποία μάλιστα προσομοιάζουν στις κανονικές αποδείξεις. Ο πελάτης, εφόσον δεν είναι παρατηρητικός, νομίζει ότι λαμβάνει απόδειξη αλλά η αγορά του δεν έχει καταγραφεί και ο καταστηματάρχης έχει “κερδίσει” τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος που αναλογεί στη συναλλαγή
  • η έκδοση κανονικής απόδειξης αλλά από ταμειακή μηχανή η οποία δεν είναι δηλωμένη στην εφορία. Έχουν μάλιστα καταγραφεί περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν ταμειακές μηχανές οι οποίες ανήκαν σε επιχειρήσεις που έχουν παύσει τη λειτουργία τους
  • η χρήση ειδικού λογισμικού το οποίο καταγράφει τις συναλλαγές στη μνήμη του φορολογικού μηχανισμού αλλά δεν τις εκδίδει. Εφόσον οι ελεγκτές εμφανιστούν στην επιχείρηση τότε με το πάτημα ενός κρυφού κουμπιού εκδίδονται μέσα σε μερικά λεπτά όλες οι αποδείξεις που δεν έχουν εκτυπωθεί. Εφόσον δεν εμφανίζονται ελεγκτές, τότε στο τέλος κάθε ημέρας διαγράφονται από τη μνήμη του φορολογικού μηχανισμού
  • χρήση ειδικού λογισμικού το οποίο στο τέλος της ημέρας διαγράφει μέρος της αξίας των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί κανονικά.

Παράλληλα σύμφωνα με το capital οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει και “πατέντες” για να παρακάμπτεται η χρήση των τερματικών αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών POS  και να μην συνοδεύονται οι σχετικές συναλλαγές με έκδοση απόδειξης. Έχουν καταγραφεί κρούσματα όπου η επιχείρηση διαθέτει περισσότερα του ενός POS. Κατά τον έλεγχο εμφανίζει στους ελεγκτές τη μια συσκευή POS για την οποία εκδίδει αποδείξεις ενώ όταν χρησιμοποιεί τη δεύτερη συσκευή δεν τις εκδίδει.

Επιπλέον, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και περιστατικά που παρά την πληρωμή του πελάτη με τραπεζική κάρτα δεν εκδίδεται η απόδειξη. Αυτό γίνεται καθώς  επιχειρήσεις ρισκάρουν να μην ελεγχθούν ανά συναλλαγή μέσω POS και την έκδοση της σχετικής απόδειξης αλλά να ελεγχθούν συγκεντρωτικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ