Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνελήφθησαν δύο Γεωργιανοί που επιχειρούσαν να πουλήσουν ραδιενεργό ουράνιο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο Γεωργιανοί που επιχειρούσαν να πουλήσουν ραδιενεργό ουράνιο

Η Γεωργία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο άτομα που είχαν στην κατοχή τους και προσπαθούσαν να πουλήσουν έναντι 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων ποσότητα ραδιενεργού ουρανίου-238.

Οι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, στην παραλιακή πόλη Κομπουλέτι, ωστόσο δεν ανέφεραν αν αυτοί ήταν μέλη εγκληματικής συμμορίας, αν είχαν αγοραστή για το ουράνιο-238 ή πώς είχε βρεθεί στην κατοχή τους.

«Η ποσότητα κατασχέθηκε ύστερα από εγκληματολογική έρευνα, η οποία βρήκε ότι η συγκεκριμένη ποσότητα είχε βάρος 40,19 γραμμάρια και περιείχε ραδιενεργό ισότοπο ουρανίου-238», όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την έρευνα αστυνομικός Σάβλε Μοτασβίλι, επισημαίνοντας ότι οι δύο ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης 5-10 ετών, καθώς κατηγορούνται για διακίνηση τέτοιου είδους ραδιενεργών υλικών.

Το ουράνιο-238 είναι το λιγότερο ραδιενεργό ισότοπο ουρανίου και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει την αλυσιδωτή αντίδραση που απαιτείται για τα πυρηνικά όπλα, για τα οποία είναι κατάλληλο το ουράνιο-235.

Οι δυτικοί ηγέτες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την τύχη των ραδιενεργών υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, από το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η πρώην σοβιετική Γεωργία είχε στο ενεργητικό της αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να πουλήσει ουράνιο ή άλλα ραδιενεργά υλικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ