Τρίτη 16 Απριλίου 2024

«Ταπί και ψύχραιμος» ο  Α. Κάντας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Ταπί και ψύχραιμος» ο  Α. Κάντας

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών που ομολόγησε μίζες εκατομμυρίων, αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και για δικηγόρο!

«Οικονομικά αδύναμο»  τον έκριναν οι Ελβετικές Αρχές στο πλαίσιο δικής τους έρευνας παύοντας παράλληλα και την ποινική δίωξη εναντίον του για ξέπλυμα και δωροδοκία λόγω «πλήρους συνεργασίας».

«Άπορος» και με τη «βούλα» των Ελβετών ο Αντ. Κάντας

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών που από τα  χέρια του πέρασαν εκατομμύρια «μαύρου» χρήματος   τα οποία του έδιναν οι επιχειρηματίες όπλων, όπως ο ίδιος ομολόγησε,  για να μην τους δημιουργεί «προβλήματα», έχει μείνει «ταπί».

Στις δίκες του που είναι σε εξέλιξη, συνήγορο του έχει ορίσει το δικαστήριο καθώς δήλωσε οικονομική αδυναμία να πάρει δικό του. Την απορία του επιβεβαιώνουν και οι Ελβετικές Αρχές που πριν λίγες ημέρες έπαυσαν την ποινική δίωξη εναντίον του για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία, στο πλαίσιο της δικής τους έρευνας για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Όπως αναφέρουν σε σχετικό έγγραφό τους: « Με δεδομένο το γεγονός ότι η άσκηση δίωξης οφείλεται σε υπαιτιότητα του κατηγορούμενου Αντώνιου Κάντα, ο κατηγορούμενος επιβαρύνεται κατά κανόνα με τα δικαστικά έξοδα. Ο κατηγορούμενος Κάντας  απαλλάσσεται δυνάμει του άρθρου 425 του Ελβετικού  Κώδικα  Ποινικής  Δικαιοσύνης  από τα δικαστικά έξοδα εξαιτίας της υφιστάμενης οικονομικής του αδυναμίας, όπως αυτή εκτέθηκε στο από 06 Νοεμβρίου 2017 αίτημα του.».

«Συνεργάστηκε πλήρως»

Ο Αντώνης Κάντας μετά  την απολογία του τον Δεκέμβριο του 2014 κατά την οποία  αποκάλυψε δεκάδες  πρόσωπα που είτε δωροδόκησαν είτε δωροδοκήθηκαν-μεταξύ των τελευταίων και τον εαυτό του- βρέθηκε κατηγορούμενος σε πολλές υποθέσεις εξοπλιστικών στη χώρα μας.

Παράλληλα όμως είχε ξεκινήσει έρευνα και στην Ελβετία, καθώς εκεί εντοπίστηκε μέρος του «μαύρου» χρήματος που έλαβε για να μην δημιουργεί «προβλήματα» στην υπογραφή συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Οι Ελβετοί ωστόσο, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, παύουν την ποινική δίωξη εναντίον του, αναγνωρίζοντάς του ότι συνεργάστηκε πλήρως με τις Αρχές.

«Στην κατόπιν συναινέσεως του κατηγορουμένου Αντωνίου Κάντα επιστροφή στο Ελληνικό Δημόσιο των κατασχεθέντων στην Ελβετία περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών OLAV Engineering Corp. και Wealth-Assurance ΑΕ, ο ανωτέρω, ο οποίος έχει καταστεί κατηγορούμενος και στην εν Ελβετία διεξαγόμενη ποινική έρευνα, συνέβαλε σημαντικά με την συνεργασία του.Οι τραπεζικοί λογαριασμοί έκλεισαν και τα εμπεριέχοντα σε αυτούς περιουσιακά στοιχεία μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα κατόπιν συνεννόησης με τις ελληνικές ποινικές διωκτικές αρχές και σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Κατά συνέπεια των ανωτέρω, απεφεύχθη η περίπλοκη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής.

Περαιτέρω, ο κ. Αντώνιος Κάντας  έχει υποβάλει δήλωση ενώπιον της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, με την οποία συναινεί ανέκκλητα στην ευχερή ικανοποίηση όλων των ελληνικών αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία αναφορικά με τα αιτούμενα τραπεζικά έγγραφα, τα οποία ζητήθηκαν από τις ελληνικές ποινικές διωκτικές αρχές στα πλαίσια της ως άνω διαδικασίας.

Το γεγονός αυτό επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική αρωγή της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας προς όφελος της Ελλάδας, καθόσον μετά ταύτα η έκδοση οριστικής αποφάσεως περί δικαστικής συνδρομής δεν δύναται να προσβληθεί (σ.σ από τον κατηγορούμενο) με το ένδικο μέσο της προσφυγής.».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ