Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Μήνυση του αδελφού της ακτινολόγου που κάηκε μαζί με τη μητέρα της και τις δίδυμες κόρες της

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τραγωδία στο Μάτι: Μήνυση του αδελφού της ακτινολόγου που κάηκε μαζί με τη μητέρα της και τις δίδυμες κόρες της

Τον κρατικό μηχανισμό βάζει στο εδώλιο ο αδελφός της ακτινολόγου Βασιλικής Χερουβείμ, Αριστείδης που έχασε τη ζωή της μαζί με τη μητέρα της και τις δίδυμες κόρες στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2019 στο Μάτι στη μήνυση που κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η μήνυση στρέφεται επίσης σε βάρος του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνος, Ηλίας Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνους, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, των υπευθύνων των γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, των αρμόδιων και υπεύθυνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος, των αρμόδιων της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής και των υπευθύνων της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.).

Ο αδελφός της ακτινολόγου, Βασιλικής Χερουβείμ, η οποία μέσα σε 50 λεπτά, όπως αναφέρεται στη μήνυση έσβησε μαζί με τις πεντάχρονες δίδυμες κορούλες της και την 74χρόνη μητέρα της κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς ζητάει την δίωξη των υπευθύνων για τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, της θανατηφόρου έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διπαραλείψεως τελούμενη, από υπόχρεο, κατά συρροή και της παρακώλυσης συγκοινωνιών κατ’ άρθρο 290 ΠΚ.

Κρατικός μηχανισμός με σημάδια πλήρους εγκατάλειψης

“Ο θάνατος των συγγενών μου, όσο και των υπολοίπων 96 συμπολιτών μας, αριθμός ο οποίος ολοένα και αυξάνεται, είναι απότοκο, ενός κρατικού μηχανισμού με σημάδια πλήρους εγκατάλειψης” αναφέρει ο κ. Χερουβείμ στη μήνυση του, προσθέτοντας ότι “χωρίς την παραμικρή βοήθεια, από την Περιφέρεια και τους Δήμους, την Πυροσβεστική και Αστυνομία, αλλά και τους άλλους κατά το νόμο αρμοδίους και υπεύθυνους, η οικογένεια μου έγινε παρανάλωμα του πυρός, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, και ως φαίνεται από την εξέλιξη της πυρκαγιάς και της θέσης της οικίας μας επί της οδού Θήρας 11 και Πανός γωνία, ήταν δυστυχώς από τα πρώτα θύματα της εκατόμβης που ακολούθησε”.

Ο μηνυτής κάνει λόγο για “ενδεχόμενο δόλο” των μηνυομένων, επικαλούμενος το γεγονός ότι “παρά τους θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους, με ριπές έντασης που έφθαναν έως και τα 9 Bf, που έπνεαν στην περιοχή, για τους οποίους από την προηγούμενη ημέρα η Μετεωρολογική υπηρεσία, είχε καταστήσει γνωστό ότι υπήρχε κόκκινος κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή, οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετώπισαν την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης με μία ανεξήγητη αδιαφορία”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει οι αρμόδιες υπηρεσίες έδρασαν “σαν να μην υπήρχε κανένας κίνδυνος, δεν προσπάθησαν καν να περιορίσουν επιτόπου με δυνάμεις στο αρχικό σημείο εμφάνισης την πυρκαγιά. Πολύ περισσότερο, δεν έπραξαν απολύτως τίποτα για να εμποδίσουν την εξέλιξη της, να την ανακόψουν σε σημείο χαμηλότερα, με καταληκτικό σημείο την λεωφόρο (Μεσογείων) Μαραθώνος, ή έστω να ενημερώσουν τους ανύποπτους κι αφελείς κατοίκους για τον κίνδυνο”.

“Το τραγικότερο όλων” αναφέρει ο αδελφός της ακτινολόγου “είναι ότι η κατοικία μας, παρέμεινε σχεδόν άθικτη από τις πύρινες φλόγες. Μόνο ο περιβάλλον χώρος υπέστη μικρές υλικές ζημίες. Ήταν τέτοιος ο αέρας και η δυναμική που θα ανέπτυσσε η φωτιά, που η πυροσβεστική, η περιφέρεια και οι δήθεν ειδικοί όφειλαν να έχουν σπεύσει και διατάξει εφαρμογή του από πριν εκπονημένου σχεδίου αντίδρασης και προστασίας του κόσμου, αμέσως μόλις άκουσαν για την φωτιά στα αρχικά της στάδια. Εφόσον «επέτρεψαν» το πέρασμά της από την Λεωφόρο Μαραθώνος, η απώλεια τους ήταν δεδομένη”.

Και καταλήγει ο Αρ. Χερουβείμ στη μήνυση του “τους άφησαν στο έλεος του θεού και των στοιχείων της φύσης, του ανέμου και της πυρκαγιάς. Οι αστείοι έως σήμερα διατυπωθέντες ισχυρισμοί περί μισής μόλις ώρας ωσότου καταφθάσει η πυρκαγιά στην θέση ΜΆΤΙ, ή ότι θα διακινδύνευαν πανικό του κόσμου, οπότε διακινδύνευσαν τις ζωές τους, αποδεικνύει το μέγεθος της εξαρχής ευθύνης τους και την ένταση του δόλου τους”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ