Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Φιλιππίνες: 18 οι νεκροί και τουλάχιστον 83 οι τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φιλιππίνες: 18 οι νεκροί και τουλάχιστον 83 οι τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησία

Δώδεκα πολίτες και έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (πέντε στρατιώτες και ένας αστυνομικός) σκοτώθηκαν από τη διπλή βομβιστική επίθεση σε εκκλησία στην πόλη Χολό.

Ογδόντα τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, προσέθεσε ο ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, ο αντισυνταγματάρχης Τζέρι Μπεσάνα.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία στον καθεδρικό ναό ενώ η δεύτερη έγινε στον χώρο στάθμευσης έξω από την εκκλησία την ώρα που κατέφθαναν άνδρες του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα.

Η κύρια είσοδος της εκκλησίας καταστράφηκε ενώ ξύλινα στασίδια έσπασαν και αποκολλήθηκαν κομμάτια της οροφής.

Οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν ποιο ήταν το κίνητρο της επίθεσης αυτής στο νησί Χολό, το ορμητήριο της Αμπού Σαγιάφ αλλά και της οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (MILF).

Είναι ασαφές αν η ενέργεια σχετίζεται με το δημοψήφισμα στην περιφέρεια Μιντανάο την 21η Ιανουαρίου για την επικύρωση της εγκαθίδρυσης μιας νέας, διοικητικά πιο αυτόνομης διοίκησης στην περιοχή, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Μπεσάνα, οι ερευνητές θα εξετάσουν το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να συμπεράνουν ποια οργάνωση ευθύνεται.

Ο υπουργός Άμυνας Ντέλφιν Λορεντζάνα καταδίκασε τη σημερινή επίθεση και δεσμεύθηκε ότι οι αρχές θα καταδιώξουν τους δράστες.

«Διέταξα να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού όλων των μονάδων, να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των χώρων λατρείας και των δημόσιων χώρων και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν σχέδια του εχθρού», είπε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ