Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Όλα όσα έγιναν την ημέρα της δολοφονίας του Κώστα Κατσίφα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Όλα όσα έγιναν την ημέρα της δολοφονίας του Κώστα Κατσίφα

Τον εφιάλτη που έζησαν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου όταν οι Αλβανοί αστυνομικοί έκαναν «φύλλο και φτερό» το σπίτι τους στους Βουλιαράτες και το πώς  έμαθαν ότι ο γιος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια οι γονείς του Κώστα Κατσίφα.

Μέσα από τις  καταθέσεις τους ο Ιωάννης και η Βασιλεία  Κατσίφα  οι οποίες δόθηκαν μία ημέρα μετά το τραγικό περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της Κακκαβιάς  και αποκάλυψε η Realnews, μιλούν με κάθε λεπτομέρεια για   την εισβολή και  τις απειλές που δέχτηκαν  ενώ και οι δύο κάνουν λόγο για «εν ψυχρώ δολοφονία» του παιδιού τους από τους Αλβανούς Αστυνομικούς.

Όπως τους είπαν δε όταν  ρώτησαν που είναι ο  εισαγγελέας, η απάντηση που έλαβαν ήταν πως «εδώ είναι Αλβανία δεν είναι Ελλάδα». Κι όταν επέμειναν  οι «εισβολείς»  εμφάνισαν   έναν συνάδελφό τους   ως δήθεν εισαγγελικό λειτουργό προκειμένου να σταματήσουν  τις διαμαρτυρίες τους.  Ήταν δε τέτοιο το μένος τους , σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν  στις καταθέσεις τους  οι χαροκαμένοι γονείς,  που ένας εξ αυτών δεν δίστασε να  βάλει το πιστόλι  του στον κρόταφο της μητέρας του Κατσίφα απειλώντας την ότι θα την σκοτώσει.

Με το όπλο στον κρόταφο

Το μοιραίο πρωινό  της 28ης Οκτωβρίου, όπως καταθέτει ο Ιωάννης Κατσίφας,  βρισκόταν μαζί με τη γυναίκα του στο σπίτι τους  στους Βουλιαράτες Αλβανίας.

«Περίπου στις 12 το μεσημέρι, αστυνομικοί της αλβανικής αστυνομίας  με μαύρα ρούχα, κουκούλες στο κεφάλι τους και με όπλα στα χέρια και το δάχτυλο στην σκανδάλη έσπασαν την πόρτα του σπιτιού μας και επιχείρησαν να μπουν μέσα.

Η γυναίκα μου η οποία πριν από λίγο με είχε φωνάξει για να τους δω που ήταν έξω από το σπίτι μας, προσπάθησε να τους εμποδίσει  να μπουν και ζήτησε παρουσία εισαγγελέα. Πήγα και εγώ να τους απωθήσω λέγοντας τους να φέρουν Εισαγγελέα όμως αυτοί μας έσπρωξαν, μας έριξαν κάτω και μπήκαν μέσα.

Στο σπίτι μπήκαν περίπου είκοσι αστυνομικοί οι οποίοι άνοιγαν ντουλάπες και συρτάρια και μας ρώταγαν που κρύβουμε τον Κώστα ενώ έξω από το σπίτι άλλοι αστυνομικοί το είχαν κυκλώσει. Εμείς συνεχώς ζητούσαμε παρουσία εισαγγελέα. Μετά από τριάντα λεπτά περίπου μας εμφάνισαν ένα άτομο ως Εισαγγελέα το οποίο όπως μάθαμε από δημοσιογράφους της Αλβανίας δεν ήταν Εισαγγελέας αλλά Αλβανός αστυνομικός. Κάποιος από αυτούς έβαλε το όπλο στο κεφάλι της γυναίκας μου και την απειλούσε ότι θα την σκοτώσει…»

Οι πανηγυρισμοί για την 28η και η δολοφονία

Οι Αλβανοί αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι τους περίπου για τρεις ώρες. Σε ερώτηση του Ιωάννη Κατσίφα  τι είχε κάνει ο Κώστας και γιατί τον ψάχνουν, κανένας αστυνομικός δεν του  απάντησε.

«Το σπίτι μας το είχαν περικυκλωμένο ενώ ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών  ανέβηκε στο βουνό. Κάποια στιγμή ελικόπτερο της αστυνομίας πέρασε πάνω από το σπίτι μας και μετά γύρω από το χωριό. Ο Κώστας περίπου στις 08:00 της 28-10-2018 αφού έφαγε το πρωινό του πήρε μεγάλο αριθμό από ελληνικές σημαίες που είχε φέρει από την Αθήνα και πήγε με τον φίλο του Θ. Μ.  να στολίσουν το χωριό και να δώσουν σημαίες στα μικρά παιδιά για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Από τότε δεν το ξαναείδα. Αφού έφυγαν οι Αλβανοί αστυνομικοί από το σπίτι μας πέρασαν κάποιοι συγχωριανοί μας από το σπίτι και μας είπαν ότι στο σχολείο, στο χωριό και συγκεκριμένα ότι ο γιος μου Κώστας πυροβολούσε στον αέρα για την γιορτή, κάτι το οποίο είναι έθιμο στα μέρη μας ενώ ένας Αλβανός αστυνομικός πυροβόλησε εναντίον του αλλά  η σφαίρα εξοστρακίστηκε και πήγε στην πόρτα ενός σπιτιού. Επίσης, οι χωριανοί μου, μου είπαν ότι από τον θόρυβο που έκανε το όπλο του Κώστα τα φυσίγγια ήταν αβολίδωτα και για αυτό δεν υπήρχε κανένα θύμα.

Συζητώντας με τους χωριανούς μου και ενώ είχε περάσει η ώρα κάποιοι είπαν ότι είχε γίνει συμπλοκή και ότι είχε σκοτωθεί ο Κώστας. Εγώ τότε επειδή ανησύχησα για το παιδί μου πήγα με δύο ξαδέλφια μου στην αστυνομία Αργυροκάστρου. Εκεί με πληροφόρησαν ότι είχαν σκοτώσει το γιο μου χωρίς μου να μου πούνε σε ποιο σημείο έγινε η συμπλοκή αλλά όπως έμαθα σήμερα από βοσκούς σε ένα σημείο στο βουνό υπήρχαν αστυνομικοί, χθες όλη την ημέρα και το φρουρούσαν. Μόλις γύρισα στο σπίτι μου ενημέρωσα και την γυναίκα μου ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί είχαν σκοτώσει τον γιο μας…»

«Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Βόρεια Ήπειρος».

Σύμφωνα με τον  πατέρα του Κώστα Κατσίφα , οι αστυνομικοί  είχαν στοχοποιήσει το γιο του εδώ και καιρό, όπως του είχε πει ο ίδιος.

«Στις 28-10-2017 μου είχε πει ότι ένας Αλβανός αστυνομικός του είχε πει να κατεβάσει την ελληνική σημαία από ένα κτίριο του χωριού αλλά ο ίδιος δεν την είχε κατεβάσει, Επίσης, πριν από πέντε χρόνια περίπου, κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό μας και συγκεκριμένα στο μνημείο πεσόντων, όπου βρίσκονταν επίσημα πρόσωπα από την ελληνική και αλβανική κυβέρνηση ο γιος μου Κώστας κατέβασε από τον ιστό την αλβανική σημαία.

Από αυτό το γεγονός, πιστεύω ότι από τότε ακόμα η αλβανική αστυνομία τον είχε βάλει στο μάτι. Μου είχε επίσης ότι η αλβανική αστυνομία τον είχε βάλει στο μάτι και του έλεγα να προσέχει…. Από τον πρόεδρο του χωριού Κουρεμένο Δημήτρη, ο οποίος ήταν πολύ κοντά στο σημείο που έπεσαν οι πυροβολισμοί έμαθα ότι αμέσως πριν σταματήσουν οι πυροβολισμοί ο γιος μου Κώστας φώναξε «Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η Βόρεια Ήπειρος».

Βασιλεία Κατσίφα: «Δεν μας θέλουν»

Στην δική της  κατάθεση η Βασιλεία Κατσίφα  αφού περιγράφει και αυτή  τον τρόπο που εισέβαλαν στο σπίτι τους οι αστυνομικοί, δηλώνει πεπεισμένη ότι το παιδί της έπεσε νεκρό γιατί οι Αλβανοί δεν θέλουν την ελληνική μειονότητα.

«Οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα στο σπίτι ζητούσαν επίμονα να τους πούμε που ήταν κρυμμένος ο γιος μου. Εγώ τους είπα ότι αν έχει κάνει κάτι το παιδί μου να το οδηγήσουν στην δικαιοσύνη. …Εγώ έμαθα περίπου στις 19:00 ώρα από τον άνδρα μου ότι οι Αλβανοί αστυνομικοί είχαν δολοφονήσει τον γιο μου  στο βουνό στο Βουλιαράτι σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το σπίτι μας.

Ο γιος μου αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και εδώ και έξι χρόνια που γύρισε στο χωριό από την Ελλάδα  στόλιζε το χωριό με ελληνικές σημαίες στις 28 Οκτωβρίου, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και ήταν γνωστός για αυτό. Εγώ του είχα πει να προσέχει και αυτός που είχε πει ότι δεν έκανε κάτι παράνομο αλλά μόνο ότι έβαζε ελληνικές σημαίες. Οι Αλβανοί δεν θέλουν την ελληνική μειονότητα και για αυτό έκαναν ότι έκαναν στον γιο μου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ