Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Γερμανός διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω λογαριασμών της ανίδεης συζύγου του

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γερμανός διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω λογαριασμών της ανίδεης συζύγου του

Για ακόμα μία υπόθεση παιδικής πορνογραφίας παραπέμπεται σε δίκη Γερμανός υπήκοος που ζει με την Ελληνίδα σύζυγο του στην χώρα μας, καθώς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, επικύρωσε το παραπεμπτικό βούλευμα, απορρίπτοντας την έφεση του κατηγορουμένου στην οποία επικαλούνταν εκκρεμοδικία.

Ο κατηγορούμενος που έχει οδηγηθεί σε δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης, και είχε καταδικαστεί για κατοχή και διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, επικαλείτο εκκρεμοδικία για την νέα παραπομπή του σε δίκη για την κατοχή αυτή τη φορά 338 αρχείων παιδικής πορνογραφίας στα οποία απεικονίζονταν ανήλικοι νηπιακής ηλικίας 4 και 5 ετών σε σκηνές ερωτισμού είτε με ανηλίκους είτε με ενήλικες προς διέγερση και ικανοποίηση της γενετήσιας επιθυμίας του. Οι δικαστές, υιοθετώντας και την πρόταση του εισαγγελέα, κατέληξαν ότι «η πράξη για την οποία ασκήθηκε η παρούσα ποινική δίωξη είναι διαφορετική κατά τα συγκροτούντα αυτήν στοιχεία και πραγματικά περιστατικά και, παρότι είναι προγενέστερη από τον χρόνο άσκησης της πρώτης ποινικής δίωξης, δεν αποτέλεσε αντικείμενο της πρώτης δίκης, με αποτέλεσμα να μην θεμελιώνεται εκκρεμοδικία, ελλείψει ταυτότητας πράξης».

Στο σκεπτικό του απορριπτικού βουλεύματος γίνεται εκτενή αναφορά στο αδίκημα της κατοχής παιδικής πορνογραφίας και με βάση τις αλλαγές που θεσπίστηκαν με το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας, ενώ οι δικαστές το αποκαλούν υπολλακτικώς μικτό αδίκημα και διαρκές.

Αθώα θύματα και δράστες

Το προφίλ των θυμάτων του εν λόγω αδικήματος αλλά και των δραστών σκιαγραφεί στην πρόταση του ο εισαγγελέας εφετών Ηλίας Σεφερίδης, ο οποίος δείχνοντας την αποστροφή του κάνει λόγο για δράστες με ψυχοπαθολογία και διαταραχή που χρήζουν θεραπείας.

«Διά του ανωτέρω εγκλήματος θυματοποιούνται κυρίως ανήλικοι (αγόρια και κορίτσια) κυρίως πτωχών οικογενειών, που συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις μεταξύ τους ή με ενήλικες» σημειώνει ο εισαγγελικός λειτουργός προσθέτοντας ότι: «Η πορνογραφία ανηλίκων μπορεί να εμφανίζει είτε γυμνό το σώμα ανηλίκων είτε μέρος αυτού είτε ανηλίκους να τελούν ασελγείς πράξεις μεταξύ τους ή με ενήλικες, εικόνες πραγματικές, προσποιητές ή εικονικές. Η απεικόνιση ή αποτύπωση φωτογραφιών ανηλίκων συντελείται με τον σκοπό περαιτέρω διάδοσης αυτών για την ερωτική διέγερση του κατόχου ή λήπτη του υλικού αυτού».

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα των δραστών τέτοιων εγκλημάτων, σημειώνει ο εισαγγελέας: «Η κατοχή τέτοιου υλικού επιδεικνύει άτομα με ψυχοπαθολογία και διαταραχή. Η πράξη της παιδικής πορνογραφίας  που προβλέπεται στην διάταξη του άρθρου 348 Α του ΠΚ συρρέει φαινομενικά με την διάταξη του άρθρου 29 του νόμου 5060/31 εφαρμοζόμενης στην προκείμενη περίπτωση της αρχής της ειδικότητας, κατά την οποία η δεύτερη πράξη (των ασέμνων εντύπων) που προβλέπεται στην διάταξη του άρθρου 29 του νόμου 5060/31 υποχωρεί έναντι της πρώτης (ειδικής διατάξεως) (ΑΠ 628/2006 Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών του ΔΣΑ). Η συνδρομή περισσοτέρων μορφών του ανωτέρω εγκλήματος λαμβάνονται υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής. Για την στοιχειοθέτηση των εγκλημάτων της απόκτησης και κατοχής πορνογραφικού υλικού, που είναι έγκλημα διαρκές, δεν απαιτείται σκοπός του δράστη για περαιτέρω διάθεση αυτού αλλά αρκεί και η κατοχή και απόκτηση του υλικού αυτού προς ιδία χρήση, αφού και δι’ αυτών (των πράξεων) προσβάλλεται η προσωπικότητα και αξιοπρέπεια των ανηλίκων. Διά της κατοχής ή αποκτήσεως πορνογραφικού υλικού με ανήλικους πέρα από την έντονη ψυχοπαθολογία του δράστη προσβάλλεται η αξιοπρέπεια της παιδικής ηλικίας. Με την ανωτέρω διάταξη δεν τίθεται περιορισμός της ηλικίας του ανηλίκου. Επομένως περιλαμβάνονται ανήλικοι μέχρι και του 18ου έτους τους συμπληρωμένου (άρθρο 121 του ΠΚ). Στην παράγραφο 5 της ανωτέρω διατάξεως (άρθρο 348 α του ΠΚ μετά την ισχύ του νέου Ποινικού κώδικα προβλέφθηκε ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση, που αφορά ανηλίκους κάτω των 12 ετών. Η νέα ανωτέρω διάταξη της παραγράφου 5 όπως αναφέρεται ανωτέρω έχει όμως εφαρμογή μετά την θέση σε ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα, αφού η περίπτωση αυτή δεν προβλεπόταν στον καταργηθέντα Ποινικό Κώδικα. Κατά την παράγραφο 2 της παραπάνω διατάξεως τιμωρείται το έγκλημα της παιδικής πορνογραφίας  και όταν συντελείται με την χρήση του διαδικτύου. Η επέκταση της χρήσης του διαδικτύου  και της τεχνολογίας γενικότερα έχει αναπτύξει και την τάση της διάδοσης του διαδικτυακού εγκλήματος μεταξύ των οποίων είναι και η παιδική πορνογραφία. Οι χρήστες του διαδικτύου εισέρχονται ή διαδίδουν δι΄ αυτού (διαδίκτυο) απεικονίσεις ή αναπαραστάσεις παιδικής πορνογραφίας. Οι χρήστες του διαδικτύου επισκέπτονται ιστοσελίδες ή δημιουργούν τέτοιες σελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας έναντι αμοιβής ή για λόγους ερωτισμού και ερεθισμού της γενετήσιας επιθυμίας τους».

Συχνό φαινόμενο σε facebook και twitter

Και συνεχίζει ο εισαγγελικός λειτουργός: «Η θυματοποίηση των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου πλέον έχει γίνει συχνό φαινόμενο. Οι ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου επισκέπτονται ανέλεγκτα σελίδες ερωτισμού και πορνογραφικού περιεχομένου και παρασύρονται από ενήλικες έναντι υποσχέσεων, καθιστάμενοι θύματα εκμετάλλευσης της ανάγκης, της απειρίας, της κουφότητας λόγω της ανηλικότητας τους, ή περιπίπτουν θύματα απειλής ή άλλων βίας εξαναγκαζόμενοι να συμμετέχουν σε σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου. Κατά την παράγραφο 4 της παραπάνω διατάξεως κακουργηματοποιούνται οι πράξεις της παραγράφου 1 και 2 όταν αυτές συντελούνται με την εκμετάλλευση των ανήλικων και μάλιστα της απειρίας τους, της ανάγκης, της κουφότητας αυτών, ή με την χρησιμοποίηση ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε ετών. Η κακουργηματοποίηση της τελευταίας περιπτώσεως γίνεται χωρίς την συνδρομή των λοιπών αναφερομένων στην αρχή της παραγράφου 4 της ανωτέρω διατάξεως λόγω της ευαίσθητης παιδικής ηλικίας, που προσβάλλεται με την χρήση της προβολής μέρους του σώματος τους ή ολοκλήρου του σώματος τους γυμνού η σε σκηνές που θίγουν την προσωπικότητα και ανηλικότητα αυτών. Η έννοια του πορνογραφικού υλικού περιγράφεται στην παράγραφο 3 της παραπάνω διατάξεως και συμπεριλαμβάνει τις απεικονίσεις ή αποτυπώσεις σε υλικό φορέα οποιασδήποτε φύσεως είτε έντυπο είτε διαδικτυακό υλικό. Οι χρήστες του διαδικτύου δημιουργούν σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και για την πρόσβαση των επιθυμούντων την επίσκεψη σ΄ αυτές συντελείται μόνο με την παράδοση των κωδικών έναντι κάποιου ποσού, που καθορίζεται από τον δημιουργό της ιστοσελίδας. Η διάδοση του πορνογραφικού υλικού  από χρήστη σε χρήστη, γίνεται και με την αποστολή διά του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, facebook, twitter κλπ. Η διέγερση της γενετήσιας επιθυμίας με την χρήση του διαδικτύου επιδεικνύει άτομο διαταραγμένο ψυχολογικά χρήζοντα θεραπείας».

Τρεις λογαριασμοί της ανίδεης συζύγου

Τα ίχνη του εν λόγω κατηγορούμενου εντοπίστηκαν όταν ο Εθνικός Οργανισμός Αγνοουμένων και Εκμεταλλευομένων παιδιών των ΗΠΑ (National Center of Missing and Exploited Children) ενημέρωσε την Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας Ελλάδος και την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με την αποστολή και κατοχή εκ μέρους χρηστών του διαδικτύου, πως χρήστες αυτού που διαμένουν στην Χώρα μας προμηθεύονται, κατέχουν και διαδίδουν διά του διαδικτύου πορνογραφικό υλικό ανηλίκων. Οι ανωτέρω υπηρεσίες ζήτησαν από εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου twitter, youtube, Dropdox Google να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες του διαδικτύου που κατοικούν στην Ελλάδα και προβαίνουν σε χρήση του διαδικτύου σε σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, οι οποίοι κατέχουν υλικό παιδικής πορνογραφίας και διαβιβάζουν περαιτέρω αυτό σε άλλους χρήστες. Η εταιρεία twitter ενημέρωσε την Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, πως εντόπισε μεταξύ άλλων και χρήστη, που διαμένει στην Ελλάδα, να διακινεί υλικό παιδικής πορνογραφίας ανηλίκων, διαβιβάζοντας αυτό είτε με την μορφή email ή διά των μέσων κοινωνικής δικτύωση σε άλλους χρήστες. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν σύμφωνα με την γενομένη ενημέρωση της ανωτέρω εταιρίας τρεις λογαριασμοί … με την χρήση διαδικτύου, διά των οποίων διακινείται υλικό παιδικής πορνογραφίας. Οι λογαριασμοί αυτοί ανήκουν στην σύζυγο του κατηγορουμένου …, οι οποίοι όμως χρησιμοποιούνται από τον κατηγορούμενο.Τον Ιούλιο του 2016 ακολούθησε έρευνα των αρχών στο σπίτι του και διαπιστώθηκε να έχει αποθηκευμένα στον Ηλεκτρονικό του Υπολογιστή (Η/Υ) μάρκας Acer, 338 αρχεία παιδικής πορνογραφίας απεικονίζοντας ανηλίκους νηπιακής ηλικίας 4 και 5 ετών σε σκηνές ερωτισμού είτε με ανηλίκους είτε με ενήλικες προς διέγερση του.

Δεν πρόκειται για τα ίδια αρχεία

Οι δικαστές καταλήγουν ότι αυτά τα αρχεία δεν υπάγονται στα αρχεία που αποτέλεσαν αντικείμενο άλλης δίκης κατά την οποία ο ανωτέρω κατηγορούμενος υπήκοος Γερμανίας και κάτοικος Α.  Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε το 2017 Απόφαση από το ΜΟΔ Θεσσαλονίκης. Η διαπίστωση του κατόχου των ανωτέρω λογαριασμών συντελέστηκε κατόπιν άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων. Χρήστης των λογαριασμών διαπιστώθηκε πως ήταν ο κατηγορούμενος σύμφωνα με δήλωση του ιδίου και της συζύγου του. Σύμφωνα με τα ευρήματα των δεδομένων του υπολογιστή του κατηγορουμένου αυτός καλούσε και αποθήκευε σε φακέλους ή άνοιγε υποφακέλους στους οποίους αποθήκευε αρχεία πορνογραφικού περιεχομένου και δεχόταν από άλλους χρήστες παρόμοια αρχεία και εικόνες τα οποία αποθήκευε σε διαφόρους υποφακέλους. Τα οποία στην συνέχεια διαβίβαζε σε άλλους χρήστες. Τα αρχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στα 150 αρχεία από τα οποία απέστειλε σε άλλους χρήστες υλικό παιδικής πορνογραφίας. Το υλικό της παιδικής πορνογραφίας που αποτελεί αντικείμενο της παρούσης έρευνας είναι διάφορο της υποθέσεως για την οποία καταδικάστηκε από το ΜΟΔ Θεσσαλονίκης και αφορά την αποστολή υλικού παιδικής πορνογραφίας σε άλλους χρήστες. Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται πως την αποστολή πορνογραφικών εικόνων την πραγματοποίησε κάποιος συμπατριώτης του, που άκουγε στο όνομα …, χωρίς να γνωρίζει άλλα περαιτέρω στοιχεία αυτού, που διέμενε στην ίδια περιοχή, ο οποίος προσερχόταν στην οικία του για την επιδιόρθωση του Η/Υ, χωρίς αυτός να γνωρίζει τις ενέργειες αυτού.

Συνεπώς κατά τους δικαστές του Τριμελούς δικαστικού συμβουλίου Εφετών, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν υπέπεσε σε ουδεμία πλημμέλεια ούτε ευθέως ούτε εκ πλαγίου, και  επομένως ορθά παραπέμπεται ο ανωτέρω κατηγορούμενος για να δικαστεί, αφού διαπιστώθηκε η κατοχή των 338 αρχείων παιδικής πορνογραφίας, που δεν σχετίζεται με την υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε πρωτοδίκως από το ΜΟΔ Θεσσαλονίκης.

Οι δικαστές απέρριψαν την έφεση του κατηγορουμένου κρίνοντας εξάλλου, ότι με πληρότητα και σαφήνεια το βούλευμα αιτιολογεί την ανυπαρξία εκκρεμοδικίας στην παρούσα υπόθεση που να απορρέει από την σχετική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, όπως διατείνεται ο εκκαλών, αφού αναφέρει ότι δεν υφίσταται ταυτότητα μεταξύ της πράξης για την οποία καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό και αυτής για την οποία παραπέμφθηκε να δικαστεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ