Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Έκτακτη σύσκεψη στην ΤτΕ για τη δανειοδότηση Πολάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκτακτη σύσκεψη στην ΤτΕ για τη δανειοδότηση Πολάκη

Έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να διερευνηθούν οι όροι χορήγησης του καταναλωτικού δανείου προς στον Παύλο Πολάκη από την Attica Bank έχει συγκαλέσει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Στη σύσκεψη πρόκειται να παρευρεθούν στελέχη της τράπεζας προκειμένου να παράσχουν διευκρινίσεις για το θέμα, το οποίο εξακολουθεί να πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι η Attica Bank, η οποία δεν ανήκει στα τέσσερα «συστημικά» χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άρα δεν υπάγεται στον απευθείας έλεγχο του SSM, εποπτεύεται από την ΤτΕ.

ΝΔ: Με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το δάνειο

Κατά την ενημέρωση των συντακτών, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη διατύπωσε ερωτήματα τόσο για τα κριτήρια με τα οποία η Τράπεζα Αττικής δανειοδότησε τον Π. Πολάκη όσο και για την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού, από τα οποία όπως ισχυρίζεται η Πειραιώς, προκύπτουν ερωτήματα για τα εισοδήματά του:

Ανέφερε η κυρία Σπυράκη: «Το πρώτο ερώτημα απευθύνεται κυρίως προς τη διοίκηση της τράπεζας Αττικής και όπως ξέρετε τα πεπραγμένα αυτής της διοίκησης απασχολούν ήδη τη Δικαιοσύνη. Και το ερώτημα νομίζω είναι εύλογο και μπορεί να το διατυπώσει κάθε πολίτης: με ποια κριτήρια η διοίκηση της τράπεζας χορήγησε επιπλέον δάνειο στον αναπληρωτή Υπουργό, δεδομένου ότι το ακίνητο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση ήταν ήδη υποθηκευμένο. Το δεύτερο ερώτημα βεβαίως, αφορά τον ίδιο τον κ. Πολάκη και τα όσα ο ίδιος λέει. Σας διαβάζω επί λέξει αυτά που έγραψε:  «Και επειδή από τον Οκτώβριο του 15 αναγκάστηκα και σταμάτησα, λόγω της υπουργικής μου ιδιότητας, να ασκώ το επάγγελμα του χειρουργού-εντατικολόγου που μου εξασφάλιζε εδώ και πολλά χρόνια διπλάσια και τριπλάσια εισοδήματα από τα σημερινά μου».  Το ερώτημα είναι προφανές: Ισχύει αυτό που δηλώνει ο κ. Πολάκης; Και αν ισχύει αυτό που δηλώνει ο κ. Πολάκης, έχει δηλώσει αυτά τα εισοδήματά του στο πόθεν έσχες;»

ΚΙΝΑΛ: Να τον χαίρονται

Για «αυτόκλητος κήρυκα της ηθικής» που «έσπευσε να εκμεταλλευθεί αδίστακτα το αξίωμα του Υπουργού για να πάρει ένα μεγάλο καταναλωτικό δάνειο, που η Τράπεζα δεν θα χορηγούσε σε κανένα απλό πολίτη». Κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει:

«Είναι αυτός που κατά δήλωσή του ως Δήμαρχος είχε διπλά βιβλία. Είναι αυτός που κατά δήλωσή του ως γιατρός έβγαζε τριπλάσια από την βουλευτική αποζημίωση, κάτι όμως που δεν εμφανίζει στο πόθεν έσχες του. Είναι αυτός που έχει εκτεθεί….πολλάκις αναδεικνύοντας το πραγματικό καθεστωτικό και αμοραλιστικό πρόσωπο του Κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ. Να τον χαίρονται…»

Θεοδωράκης: Άσχημη οσμή

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο θέμα Πολάκη μίλησε για άσχημη οσμή που υπάρχει στην υπόθεση και κάλεσε την Τράπεζα Αττικής να απαντήσει εάν την ίδια περίοδο έδωσε και άλλα καταναλωτικά δάνεια ύψους 100.000 ευρώ με τους ίδιους όρους. «Αλλιώς η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη», συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση της Attica Bank

Στο θέμα παρενέβη και η διοίκηση της Attica Bank, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για στοχοποίηση της τράπεζας, όσον αφορά δε στο εν λόγω δάνειο, κάνει λόγο για τυποποιημένα και συνήθη δανειακά προϊόντα, η χορήγηση των οποίων έγινε βάσει αυστηρών πιστοδοτικών ορίων.

Στην ανακοίνωσή της η Attica Bank αναφέρει:

Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις.

Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες

Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%).

Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ