Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ένστολοι απόστρατοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επιφύλαξης για τυχόν αναδρομικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένστολοι απόστρατοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επιφύλαξης για τυχόν αναδρομικά

Τη δυνατότητα να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης τυχόν επιπλέον ποσών, τα οποία για οποιοδήποτε λόγο (είτε λόγω λανθασμένου υπολογισμού, είτε λόγω παράνομων παρακρατήσεων) εκτιμούν ότι δεν τους αποδόθηκαν πρόσφατα, με την καταβολή των αναδρομικών, έχουν οι απόστρατοι των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υποβάλλοντας «αιτήσεις επιφύλαξης» προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πολλοί από τους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων, με την καταβολή των αναδρομικών, την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσαν ότι στους λογαριασμούς τους πιστώθηκαν ποσά κατά πολύ μειωμένα (έως και κατά τα 4/5) σε σχέση με αυτά τα οποία προσδοκούσαν να λάβουν. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, διέψευσε ότι καταβλήθηκαν μικρότερα ποσά από αυτά που θα έπρεπε να καταβληθούν και υποστήριξε ότι «η εξ’ ολοκλήρου καταβολή των αναδρομικών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα 400.000.000 ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί, κατεβλήθησαν στο σύνολο τους».

Ωστόσο, δεδομένο αποτελεί ότι κανείς από τους απόστρατους δεν μπορεί να υπολογίσει εάν όντως τα αναδρομικά που έλαβε ήταν σωστά υπολογισμένα ή εάν έχουν γίνει λάθη ή παράνομες παρακρατήσεις. Από τον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο δεν τους δόθηκαν, όπως προβλέπεται κανονικά, τα απαραίτητα ενημερωτικά σημειώματα.

Μέχρις ότου, λοιπόν, μπορέσουν οι απόστρατοι να υπολογίσουν εάν τα αναδρομικά που έλαβαν ήταν σωστά υπολογισμένα ή εάν, τελικά, τους πιστώθηκαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν να πάρουν, η ΕΝΥΠΕΚΚ προτείνει να προχωρήσουν στην υποβολή «αιτήσεων επιφύλαξης» προς τον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ούτως ώστε να μην χάσουν τη δυνατότητα αναδρομικής διεκδίκησης. Με την αίτηση επιφύλαξης τη οποία έχει διαμορφώσει ο πρώην Πλοίαρχος και Οικονομικός Σύμβουλος Συντονιστικού Ε.Α.Α. Γιάννης Αντωνιάδης διατηρούν το δικαίωμα «επί της καταβολής μέρους των παρανόμως παρακρατηθεισών άλλως περικοπεισών συνταξίμων αποδοχών, που διενεργήθηκαν σύμφωνα με τις αντισυνταγματικές κατά το ΣτΕ διατάξεις του ν. 4093/2012, όπως αυτές κατεβλήθησαν την 20/12/2018».

Σημειώνεται ότι, με βάση καταγγελίες που έγιναν από αναγνώστες της «δημοκρατίας», σε αρκετές περιπτώσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αποδέχονται να παραλάβουν αιτήσεις.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι, όμως, είναι υποχρεωμένοι να τις δέχονται. «Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συντάγματος, ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα του αναφέρεσθαι. Με βάση αυτό, όσοι υπάλληλοι αρνούνται να παραλάβουν αιτήσεις διαπράττουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος», δηλώνει στη «δ» ο κ. Μητρόπουλος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ