Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ένωσης Ελλήνων Νομικών: Να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωσης Ελλήνων Νομικών: Να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» e-Θέμις

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις (www.ethemis.gr) συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα για το ζήτημα της διαδικασίας που ακολουθείται για την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών», δεδομένης της πρόσφατης κύρωσής της από τη Βουλή των Σκοπίων και της επικείμενης θέσης της σε ψηφοφορία ενώπιον της Ελληνικής Βουλής.

Η Ένωση προτείνει μεταξύ άλλων την διαξαγωγή δημοψηφίσματος λόγω της σοβαρότητας του θέματος αφού πρώτα διεξαχθεί ένας οργανωμένος διάλογος.

Αναλυτικά υιοθετήθηκαν οι ακόλουθες θέσεις:

  • α. Το «Σκοπιανό» είναι ένα από τα σπουδαιότερα εθνικά ζητήματα. Είναι ανεπίτρεπτο να «λυθεί» κατά τον τρόπο που δρομολογείται, με την υπερψήφισή του από μια οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, που μάλιστα φαίνεται ότι θα επιτευχθεί υπό εξαιρετικά ιδιόμορφες συνθήκες.
  • β. Ο ελληνικός λαός πρέπει να εκφραστεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας με συνταγματικώς προβλεπόμενο τρόπο, ήτοι με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφού προηγηθεί οργανωμένος διάλογος, επιστημονικού, αλλά και ευρύτερου χαρακτήρα, με παράθεση ισομερώς όλων των επιχειρημάτων, ένθεν κακείθεν. Στις δημοκρατίες κυρίαρχος είναι ο λαός, τη βούληση του οποίου οφείλει να εκφράζει η Βουλή.
  • γ. Στη δημοκρατία, όλες οι απόψεις είναι εξίσου σεβαστές. Ωστόσο το έλλειμμα υπεύθυνης ενημέρωσης, που και η Κυβέρνηση με σημερινή ανακοίνωση της αναγνωρίζει ότι υφίσταται, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την επιλογή ενός οργανωμένου διαλόγου, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα δοθεί ο λόγος στο λαό, δια δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ