Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για την καταδίκη της καθαρίστριας: Κατάλοιπο μιας άλλης εποχής ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για την καταδίκη της καθαρίστριας: Κατάλοιπο μιας άλλης εποχής ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου

«Κατάλοιπο» μιας άλλης εποχής χαρακτηρίζει το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή την υπόθεση της 53χρόνης καθαρίστριας.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στην ανακοίνωση της τονίζει «ο ανωτέρω νόμος -κατάλοιπο μιας άλλης εποχής- με έντονες κατά καιρούς επικρίσεις από θεωρητικούς και εφαρμοστές του Δικαίου, απειλεί στη διακεκριμένη του μορφή, όπως στην κριθείσα περίπτωση, ποινή ισόβιας κάθειρξης και σε περίπτωση αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων, ποινή κάθειρξης, τουλάχιστον, δέκα ετών».

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί, στα πλαίσια της νομιμότητας, με την καταδικαστική απόφαση εξήντλησαν τα όρια της επιείκειας και επέβαλαν την κατώτατη προβλεπόμενη ποινή.

Συγκεκριμένα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αναφέρει στην ανακοίνωση της:

«Με αφορμή πρόσφατη απόφαση ποινικού δικαστηρίου, το οποίο επέβαλε σε καταδικασθείσα για παράβαση του νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/1950) ποινή καθείρξεως δέκα (10) ετών, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός στο Σύνταγμα και την εφαρμογή των Νόμων που θεσπίζονται από τη νομοθετική εξουσία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ο ανωτέρω νόμος-κατάλοιπο μιας άλλης εποχής-με έντονες κατά καιρούς επικρίσεις από θεωρητικούς και εφαρμοστές του δικαίου, απειλεί στη διακεκριμένη του μορφή, όπως στην κριθείσα περίπτωση, ποινή ισόβιας κάθειρξης και σε περίπτωση αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων, ποινή κάθειρξης, τουλάχιστον, δέκα (10) ετών. Οι δικαστικοί λειτουργοί, στα πλαίσια της νομιμότητας, με την καταδικαστική απόφαση εξήντλησαν τα όρια της επιείκειας και επέβαλαν την κατώτατη προβλεπόμενη ποινή. Κατά συνέπεια, η έκφραση υπονοιών κατά των εφαρμοστών του δικαίου από οποιονδήποτε είναι πρόδηλα εσφαλμένη και δυσχεραίνει τον επιστημονικό διάλογο για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, όταν αυτές είναι αναγκαίες».

Διαβάστε επίσης:

Δικαστές: Αναντίστοιχη η ποινή της καθαρίστριας με το αδίκημά της

Με διαδικασίες εξπρές η συζήτηση της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής της καθαρίστριας

Με την 53χρονη καθαρίστρια συναντήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ