Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Έξωθεν αντιδράσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα – Ελέγχεται η Ελλάδα από ΟΟΣΑ-GRECO

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έξωθεν αντιδράσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα – Ελέγχεται η Ελλάδα από ΟΟΣΑ-GRECO

Στο  «μικροσκόπιο» του  Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)  μπαίνει η Ελλάδα λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα και ειδικότερα για την μετατροπή του της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα καθώς κατά τον Οργανισμό μπορεί να συνιστά ενδεχόμενη παραβίαση του κανονισμού του.

Η Ομάδα Εργασίας του  ΟΟΣΑ θα διενεργήσει  ad hoc έρευνα για τη χώρα, με επιτόπια επίσκεψη το προσεχές φθινόπωρο  προκειμένου να διερευνήσει και εν συνεχεία να δημοσιεύσει έκθεση αξιολόγησης το Δεκέμβριο του 2019. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί από κοινού με την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αποφάσισε επίσης να προβεί σε επείγουσα αξιολόγηση των τροποποιήσεων που έγιναν  στον Ποινικό Κώδικα.

Θα αποφασίσει αν είναι απαραίτητα περαιτέρω μέτρα

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ  θα αποφασίσει αν είναι απαραίτητα περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αποστολής υψηλόβαθμων στελεχών στην Ελλάδα.

Η Ομάδα συμφώνησε επίσης να συντάξει μια επιστολή που θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό  και στην οποία θα αναφέρονται  σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των αναθεωρημένων ποινικών μέτρων κατά της διαφθοράς ,  όπως, το ότι η αλλαγή  για την δωροδοκία  θα έχει σοβαρές επιπτώσεις  αφενός από τη διακοπή διερευνήσεων και διώξεων που σχετίζονται με τη διαφθορά  αφετέρου από την πιθανή παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι  η δεύτερη φορά που η Ομάδα Εργασίας  του ΟΟΣΑ αποφάσισε να προβεί σε συμπληρωματική εξέταση της χώρας μας. Η προηγούμενη ήταν το  2012, όταν η Ελλάδα δεν κατάφερε να διερευνήσει άμεσα  σημαντική υπόθεση  που αφορούσε δωροδοκία  κρατικού αξιωματούχου άλλης χώρας από Έλληνα επιχειρηματία.

Πηγή: www.legaLnews24.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ