Σάββατο 20 Απριλίου 2024

«Έφτασαν» τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ. Πως διαμορφώνονται οι εκπτώσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Έφτασαν» τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ. Πως διαμορφώνονται οι εκπτώσεις

«Έφτασε» ο νέος ΕΝΦΙΑ στα χέρια των φορολογούμενων, Η διαδικασία κοινοποίησης των εκκαθαριστικών ξεκίνησε χθες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή μέσω του TAXISnet.

Με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος έως και 30% σε σχέση με πέρυσι για κάποιους φορολογούμενους, ενώ υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που απαλλάσσονται τελείως.

Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγή

Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη, ενώ από τις φορολογικές δηλώσεις έχει γίνει η διασταύρωση για εκείνους που απαλλάσσονται τελείως από τον φόρο.

Η μείωση έχει ως εξής:

  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, επέρχεται μείωση κατά 30%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.

Πώς θα πληρωθεί

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα οριστεί να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που συμπίπτει μαζί με την προθεσμία για την καταβολή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Οι επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2020. Η πληρωμή μπορεί να γίνει με χρήση προγραμμάτων τραπέζης. Η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, μπορεί να γίνει και μέσω της πάγιας ρύθμισης μέσω 12 έντοκων δόσεων (ετήσιο επιτόκιο 5%).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ