Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Σάββας Ξηρός

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο Σάββας Ξηρός

Την υφ’ όρων απόλυσή του επιδιώκει, σύμφωνα με τη συνήγορό του , ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος κατέθεσε σχετική αίτηση.

Ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν σε πέντε φορές ισόβια ζητά την αποφυλάκισή του λόγω αναπηρίας, επικαλούμενος το άρθρο 110Α ΠΚ. Στην αίτηση που έχει καταθέσει, αναφέρεται ότι το ποσοστό αναπηρίας σύμφωνα με ιατρικό πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ ανέρχεται στο 98%, το οποίο ξεπερνά αυτό που απαιτεί ο νόμος.

“Ο  Σάββας μετράει μέρες για την αποφυλάκιση», αναφέρει η συνηγόρος του

Σε ανάρτηση της στο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η συνήγορός του Άννυ Παπαρούσου, αναφέρεται στο γεγονός, επισημαίνοντας ότι «ο Σάββας μετράει μέρες για την αποφυλάκιση». Όπως αναφέρει, η αίτηση αφορά στο άρθρο 110Α του ΠΚ,που δίνει δυνατότητα στους κρατούμενους με αναπηρία να βγούν απο τις φυλακές. Πρόκειται για τμήμα της ίδιας διάταξης που έγινε ευρύτερα γνωστή  στην περίπτωση του  Αρ. Φλώρου της υπόθεση Energa – Hellas Power η οποία τροποποιήθηκε το 2015 απο τον Νίκο Παρασκευόπουλο.

Η βόμβα

Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Ξηρός που έχει καταδικασθεί για ανθρωποκτονίες, ληστείες εκρήξεις και άλλα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του ήδη από το 2002, όταν έσκασε στα χέρια του ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που επιχειρούσε να τοποθετήσει στον Πειραιά. Η αποτυχημένη απόπειρα οδήγησε στην εξάρθρωση της οργάνωσης.

Ο Νικ. Παρασκευόπουλος

Η δυνατότητα αποφυλάκισης πάντως έχει δοθεί από το 2015 με την τροποποίηση της διάταξης του 110 Α ΠΚ του τότε υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου που αφορά σε ισοβίτες με αναπηρία άνω του 80%.

Η διάταξη

«Σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο κρατούμενος που έχει ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω αν έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο πέντε (5) έτη στην περίπτωση που το έγκλημά του δεν ενέχει ανθρωποκτονία, ή δέκα (10) έτη σε κάθε άλλη περίπτωση, εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του στην κατοικία του, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 56 παρ. 3. Στην περίπτωση αυτή δύναται να επιβληθεί ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικά Ποινικής Δικονομίας. Επίσης, είναι δυνατή η επιβολή όρων κατά ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 100 παράγραφοι 2 και 3 του Ποινικού Κώδικα», αναφέρει η διάταξη.

Τότε όμως ο πολυισοβίτης αρνήθηκε να το πράξει διότι, όπως ανέφερε, δεν ήθελε να φορέσει – κυρίως για θρησκευτικούς λόγους- βραχιολάκι. Προφανώς σήμερα έχει μεταβάλλει άποψη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ