Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ανδρέας Μαρτίνης: Ελεύθερος μετά την ποινή των 10 ετών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανδρέας Μαρτίνης: Ελεύθερος μετά την ποινή των 10 ετών

Ελεύθεροι αφέθηκαν ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, μετά την ποινή 10 ετών κάθειρξης που τους επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από κοινού ύψους 3,1 εκατ. γερμανικών μάρκων, καθώς τους δόθηκε αναστολή έως την δευτεροβάθμια δίκη τους.

Στους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκε κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο, το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, απορρίπτοντας το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που επικαλέστηκε η υπεράσπιση. Και στους δύο ωστόσο επιβλήθηκαν οι  περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μια φορά το μήνα.

Η υπόθεση

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Ερρίκος Ντυνάν και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καταδικάστηκε για μίζα που φέρεται να έλαβε από το 1998 έως το 2003 για την υπογραφή σύμβασης του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» με την γερμανική εταιρεία «Hospitalia International», για νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Για την εν λόγω υπόθεση ο Ανδρέας Μαρτίνης είχε προφυλακιστεί (Μάιος 2016) και αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2017 για λόγους υγείας με περιοριστικούς όρους.

Έχει επίσης καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 7 χρόνια κάθειρξη με αναστολή, για το αδίκημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση, για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλείων του Ερρίκος Ντυνάν.

Ο τρίτος κατηγορούμενος για την υπόθεση, επιχειρηματίας Δημήτρης Κάμπης, αθωώθηκε.

Η απάντηση Μαρτίνη

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Μαρτίνης σε δήλωσή του υποστήριξε ότι σέβεται την κρίση του δικαστηρίου, ενώ εξέφρασε την πικρία του για την καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση των νοσήλειων στο Ερρίκος Ντυνάν, λέγοντας ότι «το δικαστήριο δεν αναγνώρισε την εξυπηρέτηση που έκανα σε χιλιάδες ασθενείς που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα νοσήλειά τους».

Ο συνήγορός του, Θεόδωρος Μαντάς δήλωσε:

«Η αναγνώριση του ελαφρυντικού δείχνει γενναιοψυχία και ανθρωπιά. Αυτή τη γενναιοψυχία και την ανθρωπιά που επέδειξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι κάτι που μας ικανοποιεί».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ