Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αυστραλή γιαγιά επανενώθηκε με τα εγγόνια της που ζουν σε καταυλισμό προσφύγων στη Συρία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυστραλή γιαγιά επανενώθηκε με τα εγγόνια της που ζουν σε καταυλισμό προσφύγων στη Συρία

Οι εικόνες από την επανένωση μίας Αυστραλής γιαγιάς με τα εγγόνια της -ορφανά ενός Αυστραλού μαχητή του Ισλαμικού Κράτους- που είναι εγκλωβισμένα στη Συρία, μεταδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Τα τρία εν ζωή παιδιά του τζιχαντιστή Χάλεντ Σαρούφ και της συζύγου του Τάρα Νέτλετον βρίσκονται στον καταυλισμό προσφύγων αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία, όπου ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι, και επιθυμούν να επιστρέψουν στην Αυστραλία, αφού οι γονείς τους τα οδήγησαν στη Μέση Ανατολή το 2013.

Σύμφωνα με το ABC, η γιαγιά τους, η Κάρεν Νέτλετον, κατάφερε να τα συναντήσει στον καταυλισμό έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες χάρη στο τηλεφώνημα που της έκανε τον Μάρτιο η 16χρονη εγγονή της Χόντα Σαρούφ.

Η Νέτλετον ζητεί εδώ και καιρό τον επαναπατρισμό των παιδιών στην Αυστραλία. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), όμως έχει προσθέσει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή κανένα Αυστραλού «προκειμένου να φύγουν από αυτές τις περιοχές των συγκρούσεων».

Η Κάρεν Νέτλετον δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα καταφέρει να απομακρύνει τα παιδιά από τον καταυλισμό. Εκτός από τη Χόντα, εκεί ζουν η 17χρονη έγκυος επτά μηνών αδελφή της Ζαϊνάμπ και ένα οκτάχρονο αγόρι, καθώς και τα δύο παιδιά της Ζαϊνάμπ, η Αΐσα 3 ετών και η Φατίμα δύο ετών.

«Δεν μας έχουν πει ούτε ναι ούτε όχι», δήλωσε η Νέτλετον στο ABC, σημειώνοντας ότι είναι απογοητευμένη από τις συζητήσεις με την Καμπέρα. «Το μόνο που έχουν πει είναι ότι μόλις φτάσουμε στην Τουρκία, θα μας προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια».

Γεννημένος στην Αυστραλία από Λιβανέζους γονείς ο Χάλεντ Σαρούφ αναχώρησε για τη Συρία το 2013 με τη σύζυγό του και τα πέντε τους παιδιά. Το 2014 είχε προκαλέσει φρίκη όταν ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία εμφανιζόταν ο γιος του Αμπντουλάχ να παρουσιάζει το σε αποσύνθεση κεφάλι ενός Σύρου στρατιώτη.

Ο Χάλεντ Σαρούφ, ο πρώτος Αυστραλός που έχασε την υπηκοότητά του βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, πιστεύεται ότι σκοτώθηκε το 2017 μαζί με δύο γιους του σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή. Η Τάρα Νέτλετον σκοτώθηκε το 2015.

Σήμερα ο Μόρισον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «συνεργάζεται παρασκηνιακά με τον διεθνή Ερυθρό Σταυρό» για την τύχη των παιδιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ, περίπου 10.000 γυναίκες και παιδιά αλλοδαπών από τριάντα ή σαράντα χώρες που συνδέονται με το ΙΚ βρίσκονται στον αλ Χολ. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών αποτελούν τα δύο τρίτα της ομάδας αυτής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ