Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Βανδαλισμοί μέρα μεσημέρι στου Φιλοπάππου! Αναρχικοί δεν άφησαν τίποτα όρθιο, έντρομοι οι τουρίστες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βανδαλισμοί μέρα μεσημέρι στου Φιλοπάππου! Αναρχικοί δεν άφησαν τίποτα όρθιο, έντρομοι οι τουρίστες

Μέρα μεσημέρι σε έναν από πλέον επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, στον λόφο του Φιλοπάππου, και μπροστά στα μάτια έντρομων τουριστών έδρασε ακόμη μια φορά ανενόχλητη την περασμένη Κυριακή ομάδα αναρχικών, βανδαλίζοντας τα φυλάκια του χώρου. Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους αρχαιολόγους και τους αρχαιοφύλακες που αναφέρουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοια περιστατικά, ενώ τονίζουν ότι φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Όλα άρχισαν περίπου στις 3.30 το μεσημέρι, όταν οι αναρχικοί -περίπου 70 άτομα-, αφού έσπασαν την μπάρα προστασίας, έπειτα από απειλές που εκτόξευσαν στον φύλακα που αρνήθηκε να τους ανοίξει, εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο. Στη συνέχεια άρχισε η δράση τους.

«Έξω η αρχαιολογία»

Πρώτος τους στόχος ήταν το φυλάκιο που βρίσκεται στην είσοδο του χώρου, στο οποίο έγραψαν με σπρέι «Έξω η αρχαιολογία». Μετά επιτέθηκαν εναντίον του φυλακίου στο οποίο στεγάζονται οι αρχαιολόγοι και οι αρχαιοφύλακες που είναι υπεύθυνοι για τον χώρο. Αρχικά γκρέμισαν τα προστατευτικά πλέγματα και έγραψαν με σπρέι συνθήματα όπως «Έξω η περίφραξη», «Όχι στις περιφράξεις». Ταυτόχρονα πέταξαν και φυλλάδια στα οποία έγραφαν «Tourists go Home, Migrants Welcome» («Να φύγουν οι τουρίστες, καλωσορίζουμε τους μετανάστες»).

Όπως αναφέρουν οι αρχαιοφύλακες, κατά τη διάρκεια του περιστατικού ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, ωστόσο, όταν έφτασε, οι αναρχικοί είχαν γίνει καπνός. Μάλιστα, όπως λένε,  ειδοποιήθηκε ακόμα και το υπ. Πολιτισμού, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Παράλληλα,  η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «πρέπει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και κάθε αρμόδια υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτές τις έκνομες ενέργειες. Εκτιμούμε ότι σιγά σιγά επιχειρείται να στηθεί ένα δεύτερο κράτος και το μεγάλο εμπόδιο είναι η Αρχαιολογική Υπηρεσία».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι αναρχικοί είχαν μαζί τους και μικρά παιδιά (!), όπως καταγγέλλει μία από τις αρχαιολόγους που είναι υπεύθυνες για τον χώρο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ