Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Βούλευμα: Ποιοι απαλλάσσονται , ποιοι παραπέμπονται για την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βούλευμα: Ποιοι απαλλάσσονται , ποιοι παραπέμπονται για την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Σε 18 απαλλαγές, στρατιωτικών και πολιτικών προσώπων, και σε 4 παραπομπές , οδηγήθηκε η οριστική κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε Γερμανική εταιρία που φέρεται να επέφερε ζημία στο ελληνικό δημόσιο άνω των 53 εκ. ευρώ

Ενώ έχουν περάσει 16 χρόνια από την μεταβίβαση, το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα που εκδόθηκε , διατάσσει την  παραπομπή σε δίκη τεσσάρων προσώπων και την απαλλαγή των υπολοίπων 18, εκ των 22, που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Ως γνωστόν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ENAE) μεταβιβάστηκαν στη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostaal, το 2002.

Με υπ΄ αριθμόν 856/2018 βούλευμα σε δίκη παραπέμπονται οι Γεώργιος Κοντάκης, τότε πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. των Ναυπηγείων,  Αντώνιος Λιβανός,  Hans – Joachim Schmidt, στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, και Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, δικηγόρος και αδελφό του Σωτήρη Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων.

Για την υπόθεση είχαν διωχθεί συνολικά 22 άτομα εκ των οποίων τα 18 απαλλάχτηκαν

Σύμφωνα με τη δικαστική κρίση, απαλλάσσονται οι Ιωάννης Μίχας και Σταύρος Μαρκάτος, πρώην νομάρχης και αντινομάρχης Πειραιά, αντιστοίχως, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Ιωάννης Σμπώκος, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, καθώς και οι : Γεώργιος Κολίρης, Νικόλαος Λεονταρίτης, Σταύρος Κτωρίδης, Μιχαήλ Νομικός, Γεώργιος Χατζηγιαννίδης, Δημήτρης Λαδόπουλος, Γεώργιος Χαιρέκακος, Παναγιώτης Στάμου, Γεώργιος Παλαιολόγου, Παναγιώτης Ασπροδίνης, Ζαχαρίας Ανδρουλάκης, Νικόλαος Παρασκευόπουλος, Δημήτριος Κουτιανίδης και Δημήτρης Πουλιέζος.

Στο πλαίσιο της δικογραφίας αυτής, διερευνήθηκαν οι συνθήκες μεταβίβασης των Ναυπηγείων στη γερμανική  κοινοπραξία, αλλά και οι ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκομένων φορέων στην επίμαχη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών προσώπων που συμμετείχαν σε επιτροπές.

Η δικογραφία αυτή αποτελεί μέρος της μεγάλης υπόθεσης των υποβρυχίων  που είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, το Δεκέμβριο του 2016. Η επίμαχη σύμβαση μάλιστα  είχε υπογραφεί στις  31/5/2002 , την ίδια ημέρα δηλαδή με τη συμφωνία για  τον εκσυχρονισμό των γερμανικών υποβρυχίων.

Μίχας: Προσπάθησαν να με εμπλέξουν πολιτικοί – και όχι μόνο- αντίπαλοι

Ο πρώην Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας με δήλωσή του αναφέρει:

«Υπάρχουν Δικαστές στην Αθήνα.. Μετά από έναν αγώνα που διήρκησε σχεδόν μια οκταετία ήλθε η δικαίωσή μου. Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το υπ’ αριθμ. 856/2018 αμετάκλητο πλέον βούλευμά του έκρινε ότι δεν υπάρχουν όχι απλώς επαρκείς αλλά καθόλου ενδείξεις για να στηριχθεί η σε βάρος μου κατηγορία, για μια σειρά από πράξεις που μου απεδίδοντο, όπως και σε άλλους συγκατηγορουμένους μου.

Ο Γιάννης Μίχας

Η προσπάθεια πολιτικών, και όχι μόνον, αντιπάλων μου να με εμπλέξουν –  με απώτερο σκοπό την παραπομπή μου – στην πολύκροτη υπόθεση της προμήθειας από την πατρίδα μας γερμανικών υποβρυχίων, εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων και προώθησης των συμφερόντων της Γερμανικής Κοινοπραξίας Ferrostaal – HDW  προκειμένου αυτή να αποκτήσει τα Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων έναντι των ανταγωνιστών τους, απέτυχε παταγωδώς.

Όλοι εκείνοι που στόχευαν στην ηθική και πολιτική μου εκμηδένιση εισέπραξαν την απάντησή τους. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο κοινωνικής αποσύνθεσης και γενικευμένου αμοραλισμού, με κυρίαρχη την ηθική του συμφέροντος, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα στην ελληνική κοινωνία, ισχυρές εστίες αντίστασης που αγωνίζονται να εξαλείψουν το κακό ή τουλάχιστον να το περιχαρακώσουν σε θύλακες μικρής εμβέλειας.

Σ’ αυτόν τον αγώνα θα εξακολουθήσω να δίνω και το δικό μου παρόν, όπως μέχρι τώρα με αυταπάρνηση έπραξα, έχοντας οδηγό μου το όραμα μιας κοινωνίας στην οποία θα ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί, και η οποία θα εναρμονίζει τις αντιθέσεις με την εκατέρωθεν συνείδηση των ορίων και της ευθύνης, στο βαθμό βέβαια που μου το επιτρέπουν οι ανθρώπινες αδυναμίες μου». 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ