Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Βρετανικό δικαστήριο δεν εκδίδει καταδικασμένη στην Ελλάδα εξαιτίας των συνθηκών στις φυλακές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βρετανικό δικαστήριο δεν εκδίδει καταδικασμένη στην Ελλάδα εξαιτίας των συνθηκών στις φυλακές

Με μια απόφαση κόλαφο για τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, βρετανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει στη χώρα μας για 54χρονη Αγγλίδα η οποία έχει καταδικαστεί στην Ελλάδα για παράνομη υιοθεσία βρέφους. Η γυναίκα που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, όπως λέει ο συνηγόρος της, όταν έμαθε πως υπάρχει περίπτωση να φυλακιστεί στη χώρα μας.

«…Τα κελιά στις ελληνικές φυλακές είναι μικρότερα των επιβαλλόμενων κανόνων και υπάρχει ανησυχία για την περίθαλψη των γυναικών…». Με αυτό το σκεπτικό ο Βρετανός δικαστής μπλόκαρε την έκδοση στη χώρα μας μιας 54χρονης γυναίκας που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών για παράνομη υιοθεσία ενός βρέφους 7 μηνών, το 2006, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος».

Ο συνήγορός της Αλέξης Αναγνωστάκης, είπε, πως «το δικαστήριο έκρινε πως οι συνθήκες κράτησης του Κορυδαλλού είναι απαράδεκτες. Δηλαδή υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει έλλειψη υγιεινής, χωρίς να υπάρχει πρόσβαση σε γιατρό και σε νοσοκομείο».

Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ

Στην απόφαση προφανώς μέτρησαν οι καταδίκες της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα το 2018 ήταν 4η σε καταδίκες για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κυρίως στις φυλακές και στα αστυνομικά τμήματα κράτησης με 11 αποφάσεις.

Η ιστορία της 54χρονης Βρετανίδας είχε πάρει τεράστιες διατάσεις  και στη χώρα της και στην Ελλάδα το 2006. Η γυναίκα είχε σχέση με έναν Έλληνα στην Κεφαλλονιά και έμεινε έγκυος αλλά απέβαλε δυο φορές. Μετά τον χωρισμό τους και ενώ όπως λέει βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση συνάντησε μια τσιγγάνα και εκείνη της εγκατέλειψε το 7 μηνών κοριτσάκι της. Τότε μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε αποκαλυφθεί πως κράτησε το μωρό προκειμένου να πείσει τον πρωην συντρόφος της  ότι το μωρό είναι δικό του και να επανασυνδεθούν. Η ίδια είχε πει στον Guardian  το 2006 πως «απλά δεν ξέρω τι σκέφτηκα. Αντί να πάω στην αστυνομία επέστρεψα στο ξενοδοχείο μου με το μωρό. Την έβαλα στο κρεβάτι και για περίπου δύο ώρες το κοίταζα απλά. Αναρωτιόμουνα τι να κάνω . Ήταν τόσο όμορφο, και σε αυτό το σημείο υποθέτω ότι είπα στον εαυτό μου, «αν δεν την θέλει, θα τη φροντίσω εγώ».

Λίγο καιρό μετά, η Βρετανίδα πήγε στο νοσοκομείο το παιδί και εκεί διαπιστώθηκε πως δεν είναι δικό της. Οδηγήθηκε στις αρχές και αφέθηκε ελεύθερη με όρους. Όμως τους παραβίασε και γύρισε στη χώρα της. 13 χρόνια μετά έμαθε πως καταδικάστηκε ερήμην και πρέπει να εμφανιστεί στις ελληνικές φυλακές.

Ο κ. Αναγνωστάκης δηλώνει πάντως πως «η γυναίκα πήγε να σώσει ένα παιδί από την πείνα και την εξαθλίωση και βρέθηκε να έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών. Τα δικαστήρια εξέδωσαν απόφαση χωρίς να καλέσουν την γυναίκα αυτή στο ακροατήριο».

Η 54χρονη, σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας όταν έμαθε πως υπάρχει πιθανότητα να κλειστεί σε ελληνικές φυλακές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ